10 oct. 2011

Leacuri babesti - 60 -

                              O floare în luptă cu alergiile: TREI-FRAŢI-PĂTAŢI (Viola tricolor)

De multă vreme n-a fost iarba atât de înaltă şi atât de plină de flori! Ploile din anul acesta au făcut adevărate minuni. În pădurea din spatele casei mele, (care de fapt este un bloc din Braşov, dar aşezat în plină natură), răsar în fiece zi fel de feluri de plante, daruri nesperate de frumuseţe şi sănătate, lăsate nouă de Creator. Mergând într-o zi la izvor, lângă un soc gata să dea în floare, am zărit o panseluţă sălbatică. Subţirică, fragilă, se bucura din toate puterile ei de viaţă, înălţându-şi petalele galbene către soarele strălucitor. Cunoscută sub numele de trei-fraţi-pătaţi (sau barba-împăratului), ea este una din plantele medicinale specifice începutului verii, hărăzită să ne apere de “febra fânului”, cum i se spune alergiei în popor. Copie fidelă a panselei mari, de grădină, are petalele mai pestriţe şi mai firave, fiind dăruită însă cu har ceresc. Şi în natură, ca şi în viaţă, modestia ascunde virtuţi. 
Mic istoric
Zice-se că au fost odată trei feciori de împărat frumoşi şi viteji, care s-au pornit cu toţii la luptă, să biruiască un balaur înfricoşător, care înspăimânta de ani de zile pe supuşii tatălui lor, furându-le copiii, pustiindu-le holdele şi întunecându-le soarele. Numai ce au ajuns în vizuina fiarei, şi au început a se lupta cu ea, de s-a oprit soarele pe cer, ca să se uite. Când erau gata să-l răpună, balaurul le-a spus că, dacă nu l-or lăsa în viaţă, mare năpastă se va abate asupra lor. Dar ei aveau inimi viteze şi nu s-au dat înapoi, omorându-l. Şi numai ce şi-a dat suflarea jivina, că toată faţa şi pielea li s-a umplut de bube, şi din frumuseţea lor strălucitoare nu a mai rămas nimic. Cum nu se mai puteau arăta aşa în lume, ei s-au pus în genunchi şi au început a se ruga cu lacrimi la bunul Tată din Ceruri să le curme suferinţa. Iar Dumnezeu le-a ascultat ruga şi i-a transformat pe cei trei fraţi într-o floare cu tulpina fragedă, cu miros abia simţit şi suav ca tinereţea lor, care vindecă toate bolile pielii. Acea floare se cheamă şi acum trei-fraţi-pătaţi. Şi dacă tot v-am spus povestea ei, să vedem unde o găsim, cum o culegem şi cum o putem folosi pentru a ne redobândi sănătatea.
Descrierea plantei
Originară din Europa, Asia Occidentală şi Africa de Nord, panseluţa sălbatică (trei-fraţi-pătaţi) creşte spontan pe câmpii şi pe pajişti, în locuri virane şi la margini de drum. Mare iubitoare de lumină, uneori formează adevărate lanuri colorate şi parfumate. În zona câmpiei, florile au culoare galben deschis (ca lămâia), cu pete albe către interior. La munte, culoarea ei specifică este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Floricelele cresc câte una singură pe tulpină, iar frunzele sunt ovale, cu marginea dinţată.
Recoltarea
De la trei-fraţi-pătaţi se foloseşte numai partea aeriană. Tulpina, cu frunze şi flori, se taie cu un cuţit, pentru că, prin smulgere, planta ar fi distrusă. După culegere, planta se usucă la umbră, în straturi subţiri. Timpul optim de recoltare: lunile iulie, august şi septembrie.
Fiind o plantă foarte bogată în apă, după uscare, dintr-un braţ de tulpini n-o să vă rămână mai mult de o mână de plantă. Şi încă un amănunt: în timpul uscării, veţi auzi nişte foşnete şi pocnete stranii. Nu cumva să credeţi că v-a intrat în casă un priculici! Pur şi simplu capsulele plantei explodează.
Moduri de preparare
Infuzie. Se macină planta cu o râşniţă de cafea sau se pisează bine în piuă ori în mojar; se iau patru linguri de plantă şi se pun într-un sfert de litru de apă (o cană de ceai) la înmuiat, de seara până dimineaţa, când se filtrează maceratul rezultat, care se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o cană de apă clocotită; se lasă să se răcească vreme de jumătate de oră la temperatura camerei, după care se filtrează. La sfârşit, se combină infuzia cu maceratul la rece, iar preparatul obţinut se bea pe parcursul unei zile. Acest remediu este unul din cele mai puternice depurative cunoscute în fitoterapia noastră, mobilizând toxinele şi accelerând eliminarea lor pe toate cele trei căi: transpiraţie, urină şi prin scaun. În bolile mai uşoare, se beau două căni pe zi din acest remediu, pe stomacul gol, dimineaţa. În bolile mai grele, se beau patru căni pe zi. O cură durează minimum 21 de zile.
Decoctul. În tusea grea (cu multe secreţii), în astmul în faza acută, precum şi în bronşită, cele mai bune rezultate le dă decoctul de plantă. Acesta se obţine la fel ca ceaiul descris mai sus, doar că, în loc să opărim planta cu o cană de apă după filtrare, o vom fierbe vreme de 5 minute la foc mic.
Boli care se vindecă cu trei-fraţi-pătaţi:
- Alergie la polen şi praf - Toţi cei care strănută la contactul cu polenul sau cu praful, care au urticarii pe piele, senzaţii de sufocare, cărora le curg nasul şi ochii, ar trebui să încerce măcar o cură de trei săptămâni cu ceai de trei-fraţi-pătaţi. Se beau 2-4 căni pe zi, pe stomacul gol, iar efectul este foarte posibil să vă surprindă într-un mod foarte plăcut: această plantă nu numai că previne reacţia alergică, dar poate chiar stopa un proces alergic deja declanşat (în câteva ore).
- Astm şi bronşită alergică - La fiecare schimbare de anotimp, se face o cură în care se bea ceai de trei-fraţi-pătaţi, câte o cană, de 3 ori pe zi. Ceaiul se bea îndulcit cu miere de salcâm. Atunci când boala este în faza acută, se bea decoct de trei-fraţi-pătaţi, care are darul de a debloca rapid căile respiratorii.
- Psoriazisşi alte dermatoze alergice - Mereu când vine vorba despre psoriazis, mi-aduc aminte de o doamnă pe care am cunoscut-o în anii de studenţie, când abia începeam să pătrund tainele ierburilor de leac. Îi sunt foarte recunoscător acelei doamne, deoarece cazul ei mi-a dat foarte multă încredere în plante şi în puterea tămăduitoare a naturii, încredere de care aveam mare nevoie la început. În cazul ei, boala a debutat foarte repede: au apărut pe corp un fel de pete roşii, care după aceea au prins cruste, iar în câteva luni s-au extins şi au cuprins 70% din corp. Diagnosticul: psoriazis. A fost internată în spitalul de boli de piele vreme de câteva luni, a făcut tot felul de tratamente, dar nici un rezultat. Disperată de starea în care ajunsese, sătulă să tot umble pe holurile spitalului “pictată” cu soluţii de toate culorile curcubeului, care nu aveau nici un efect, s-a hotărât să urmeze un tratament inedit: nu a mai mâncat nimic vreme de 7 zile, a băut numai ceai de trei-fraţi-pătaţi (doi litri pe zi) şi s-a rugat, seară de seară, la lumina stelelor care se vedeau prin geamul salonului de spital şi care-i ţinea loc de lumânări. Doctorul care o trata i-a spus sceptic: “Fă-o şi pe asta, oricum nu mai ai ce pierde”. Nu mică a fost mirarea aceluiaşi medic când, după o săptămână, corpul pacientei sale a început să se cureţe de la sine şi să rămână de parcă nici nu ar fi existat boala vreodată. Pacienta a urmat apoi o cură alimentară cu vegetale (fără carne şi băutură), a mai luat din când în când din ceaiul miraculos... Au trecut de atunci aproape 20 de ani, iar boala aceea cumplită a rămas un vis, nu a mai revenit niciodată.
- Acnee - Este o afecţiune care răspunde extraordinar de bine la tratamentul cu regim vegetarian (mai ales cu crudităţi) şi ceaiuri depurative. Cum această iarbă este o adevărată regină printre plantele de dezintoxicare, vă recomandăm o cură de 30 de zile, cu un litru de ceai băut zilnic, pe stomacul gol, adăugând, pentru cei care au avut probleme hepatice, o jumătate de linguriţă rasă de iarbă de rostopască, la litrul de ceai. După primul tratament, faceţi o lună de pauză şi, chiar dacă nu au apărut rezultatele pe care le aşteptaţi, mai faceţi apoi 30 de zile de cură. Efortul va merita!
 - Rinită şi rinosinuzită alergică - Indiferent dacă este vorba de o afecţiune pe fond alergic sau pe fond infecţios, cura cu ceai de trei-fraţi-pătaţi (2-4 căni pe zi) vă va ajută. Faceţi, aşadar, un tratament intern cu acest ceai, la care adăugaţi aspiraţiile nazale făcute astfel: în jumătate de pahar cu decoct foarte concentrat (aveţi reţeta mai sus), puneţi un sfert de linguriţă de sare grunjoasă şi amestecaţi bine; puneţi în căuşul palmei această soluţie şi aspiraţi-o cu o nară, până simţiţi că locul s-a curăţat bine, apoi continuaţi cu cealaltă nară. Rezultatele vă vor uimi.
- Boli grave, produse de intoxicare (reumatism degenerativ, cancer cu diverse localizări, dereglări endocrine) - În toate aceste afecţiuni, tratamentul consecvent cu plante purificatoare înseamnă, nu este o exagerare, că aţi rezolvat pe jumătate lucrurile, oricât de grave ar fi. Se fac cure îndelungate cu ceai de trei-fraţi-pătaţi, care va fi folosit în locul apei de băut. Acest tratament, în aparenţă banal, va declanşa procese de purificare foarte puternice, va pregăti terenul pentru alte remedii specifice bolii respective şi, nu în ultimul rând, va elimina efectele nefaste ale medicamentelor chimice pe care eventual le-aţi luat.
Uz extern
Pentru tratarea dermatozelor, a bubelor dulci şi a scurgerilor vaginale (leucoree), se face infuzie din 4 linguri de plantă mărunţită, la o cană de apă clocotită (pentru boli de piele) sau la un litru de apă (pentru leucoree). Se lasă acoperit 30 de minute. Se strecoară. Se aplică comprese în dermatoze şi bube dulci, se fac spălături vaginale pentru leucoree.
Sfatul... pisicii mamei mele
De zece ani, mama mea are cea mai mofturoasă pisică pe care am văzut-o vreodată, mofturoasă atât la mâncare, cât şi aşa, în general. Singurul fel de “hrană” pe care Susu însă nu-l refuză niciodată, oricât de prost dispusă ar fi (au şi animalele toane, chiar dacă nu atât de insuportabile ca oamenii), este iarba de trei-fraţi-pătaţi. Nici cea mai apetisantă bucăţică de carne nu se compară cu această delicatesă 100% vegetală, pe care o consumă cu o plăcere imensă. Anul trecut, când a fost secetă şi nu am avut suficientă plantă, a luat o boală care a făcut să-i cadă foarte tare blăniţa - un motiv serios pentru ca ai casei să se aprovizioneze din belşug anul acesta cu acest elixir. Animalele simt instinctiv că au nevoie de purificare, de o spălare de toxine a organismului. Noi, oamenii, trebuie să ne îngrijim de sănătate, folosindu-ne înţelepciunea. S-o folosim acum, în pragul acestei veri luminoase, când câmpurile şi locurile virgine sunt pline de trei-fraţi-pătaţi.
 “Reţetă eficace pentru durerile de reumatism”
Leacul a fost testat pe foarte multe persoane şi, de fiecare dată, rezultatele au fost spectaculoase. Reţetă: la un sfert de litru de spirt medicinal se adaugă o lingură de sare de lămâie şi o linguriţă de sare de bucătărie foarte fină. Totul se pune într-o sticlă de o jumătate de litru, pentru a se putea agita din când în când. Amestecul se lasă să stea 7-10 zile, pentru a se dizolva complet sarea (deşi mai rămâne pe fundul sticlei puţin). Se ung cu acest spirt locurile dureroase şi se stă la căldură, bine învelit (iarna se stă lângă o sobă încinsă). Aşa cum am spus, rezultatele sunt surprinzătoare.
“Vă propun câteva tratamente vechi şi foarte eficiente”
Din întâmplare, am intrat în posesia unei cărţi foarte vechi, în care, printre altele, am găsit şi câteva reţete de leacuri, pe care le-am încercat în familie, cu rezultate deosebite.
- Suc pentru sufocări. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de spin alb, opărită cu 250 ml apă. Se lasă să stea 10 minute, se strecoară, apoi se adaugă 3 cuburi de gheaţă şi se bea lichidul după ce ele s-au dizolvat.
- Leac pentru picioare obosite. Într-un lighean cu apă caldă se dizolvă trei aspirine. Se ţin picioarele înăuntru, până ce apa se răceşte. Este foarte reconfortant.
- Senzaţie de leşin. Se umple un pahar cu apă şi se înclină în sens invers, ca şi cum ai vrea să dai altcuiva să bea, dar bei tu. L-am încercat pe mine şi are efect fulgerător.
- Contra otitei. Se încălzeşte o felie de slănină de porc, neafumată şi nesărată, într-o tigaie, atât cât să suporte bolnavul. Apoi se pune într-o pânză curată şi se aşează pe urechea bolnavă. Se ţine capul aplecat în partea cealaltă.

“Leac contra insomniei”
Insomnia se poate vindeca miraculos, cu următoarea reţetă: se iau părţi egale din: muşeţel, coada-şoricelului, sunătoare, busuioc şi se amestecă omogen. Se face o infuzie cu un pumn de plante la un litru de apă. Se beau 3-4 căni pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu