Rădăcinile vieţii TĂTĂNEASĂ
Puţine alte plante din fitoterapeutica românească sunt atât de divinizate, dar şi atât de hulite ca ea. De când s-a zvonit că ar avea efecte cancerigene, marilor firme de preparate din plante li s-a interzis până şi fabricarea nevinovatelor unguente. Suntem în faţa unui scenariu stupid. Folosită de sute de ani în medicina populară din ţara noastră, tătăneasa este, în realitate, o plantă-minune, o plantă cu virtuţi terapeutice de excepţie. Cu o condiţie: o administrare corectă, bazată pe dozaje care să elimine orice urmă de risc.
Tătăneasa, în medicina veche românească
În limba dacilor, tătăneasa se numea prodiarnela, fiind folosită încă de acum câteva mii de ani pentru tratarea rănilor şi a fracturilor, precum şi pentru diferitele acţiuni interne. De la daci se pare că a învăţat această plantă celebrul medic roman Dioscoride, care a inclus-o apoi în nu mai puţin celebrul său tratat “Materia medica”, în acest fel denumirea dată supravieţuind până în zilele noastre. Poate nici o iarbă de leac nu a fost atât de preţuită şi iubită în popor ca tătăneasa, care, fără discuţie, intră în clasamentul primelor zece plante tămăduitoare folosite de români. Utilizarea tătănesei în scopuri terapeutice este menţionată de etnobotanişti, practic, în toate zonele ţării. Din Banat în Bucovina, din Oltenia în Transilvania, tătăneasa era principalul leac extern contra fracturilor, a scrântiturilor şi a plăgilor de toate felurile. Pe cale internă, se administra contra herniei (dacă bolnavul voia să se tămăduiască repede, trebuia să mănânce turte din tărâţe amestecate cu rădăcini pisate de tătăneasă, să se încingă cu o legătură făcută cu tătăneasă şi pedicuţă, să se cruţe de la efortul fizic măcar 3-4 săptămâni). Ca vitalizant puternic (una din denumirile populare ale tătănesei este aceea de iarbă întăritoare), tătăneasa amestecată cu miere era dată celor bolnavi de tuberculoză (“hectica”) şi de astm (“suspin”). Decoctul de rădăcină era băut în loc de apă de bolnavii de gastrită hiperacidă şi de ulcer.
Legăturile cu tătăneasă erau folosite în Oltenia contra durerilor de cap, în Apuseni la scrântituri şi dureri de oase, în Nordul Moldovei în gastro-enterită, în Banat contra durerilor de stomac, splină, rinichi. Zeci de reţete cu tătăneasă au fost consemnate de către culegătorii de tradiţii populare, reţete care vom vedea că se regăsesc şi în medicina modernă.
Tătăneasa în terapia modernă
Studiile făcute în ultimele decenii au confirmat în cea mai mare parte ceea ce se ştia din medicina populară despre tătăneasă. S-a stabilit faptul că principiile active ale tătănesei favorizează cicatrizarea şi regenerarea rapidă a pielii şi a mucoaselor, sudarea rapidă a fracturilor, remisia tumorilor maligne şi benigne. Alantoina, considerată actualmente cel mai important principiu activ al tătănesei, are efecte antiinflamatoare, antitumorale şi favorizează regenerarea ţesuturilor. Există foarte multe preparate externe (mai ales unguente) pe bază de tătăneasă, folosite pentru tratarea rănilor, tumorilor, nevralgiilor. Mai multe formule Plafar de ceaiuri includ tătăneasa ca plantă de bază în amestec. Ceaiurile cicatrizant gastric, calmant gastric, folosite pe scară largă la noi în ţară vreme de 20 de ani, conţin tătăneasă şi sunt folosite pentru tratarea gastritei hiper-acide şi a ulcerului. Pentru uz extern, tătăneasa este cea mai folosită plantă din ultimii 10 ani (la nivel mondial), existând peste 200 de preparate farmaceutice pe baza ei.
Reţete cu tătăneasa
Pulbere de tătăneasă
Rădăcinile uscate se macină fin cu râşniţa de cafea; dacă mai rămân bucăţi nemăcinate, se face o cernere. În principiu, doza la adulţi este de o linguriţă de trei ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puţină apă. La copiii între 2 şi 12 ani, doza se înjumătăţeşte, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime.
Tratamentul intern cu tătăneasă se face vreme de maximum două luni, după care se face o pauză de 14-21 de zile.
Macerat la rece de tătăneasă
La o cană de apă se pun 2 linguriţe de rădăcină de tătăneasă, măcinată cu râşniţa electrică de cafea. Se lasă 8-10 ore la macerat, după care se filtrează. Se obţine un lichid uşor vâscos, puternic emolient, cu efecte cicatrizante şi calmante gastrice, expectorante - deosebite. Se beau 2-3 căni de macerat la rece pe zi, de obicei pe stomacul gol.
Decoct de tătăneasă
Se fierb 2 linguriţe de pulbere de tătăneasă într-o jumătate de litru de apă (două căni) timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi apoi se filtrează. Se amestecă jumătate de litru de decoct astfel obţinut cu încă jumătate de litru de macerat la rece. Preparatul obţinut se bea în 3-4 reprize zilnic, pe stomacul gol.
Tinctură de tătăneasă
Se pun 20 linguri rase de pulbere de tătăneasă (obţinută prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea) într-un vas; se adaugă apoi alcool de 750 (trei părţi alcool alimentar de 960 şi o parte apă), atât cât să cuprindă pulberea şi să rămână o peliculă de alcool de 4-5 cm deasupra. Se lasă la macerat vreme de 10 zile, apoi se stoarce şi se filtrează. Se ţine în sticluţe mici, închise la culoare.
Alifie de tătăneasă
Cea mai bună alifie de tătăneasă se obţine casnic, pe suport de unt şi ceară de albine. Se pune un pachet de unt într-o oală şi se fierbe pe foc de intensitate medie, înlăturându-se spuma din când în când. După 15-20 de minute, nişte sedimente închise la culoare se depun pe fundul cratiţei, iar untul rămâne limpede. Atunci se ia de pe foc şi se trece untul încins, limpede (fără vreun sediment de pe fund) într-o altă oală curată, în care se adaugă şi un bob de ceară de albine de mărimea unei alune, după care se amestecă bine. Atunci când amestecul de unt limpezit şi ceară este gata să se întărească, se adaugă 3-4 linguri cu vârf de pulbere de tătăneasă, obţinută prin măcinare, urmată de cernere cu sita pentru făină albă. Se amestecă până la omogenizare completă, după care se lasă să se răcească şi se păstrează în frigider. Cu această alifie se ung locurile afectate, de 2-3 ori pe zi.
Câteva din bolile care se vindecă cu tătăneasa
CANCER - Tătăneasa este un adjuvant preţios pentru mai multe forme de cancer, cum ar fi cancerul la intestin, prostată şi stomac, în care s-au obţinut rezultate spectaculoase. Se administrează decoctul, 1-3 căni pe zi, pe stomacul gol, în 3-4 reprize, din care una obligatoriu dimineaţa, la trezire, înainte de a mânca sau a consuma altceva. În tratamentul cu tătăneasă al cancerului este strict necesar să nu se consume carne, zahăr, alimente cu conservanţi, prăjeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% crudităţi. Se fac cure de patru săptămâni, cu 12 zile pauză. Pe ansamblu, tratamentul durează şase luni. Acelaşi tratament ne-a fost semnalat ca fiind valabil pentru cancer la ficat, fibrom uterin, polipi stomacali.
GASTRITĂ HIPERACIDĂ şi ULCER - În aceste afecţiuni, un tratament intern de 2-4 săptămâni cu pulbere de tătăneasă este cu adevărat miraculos. Principiile active ale tătănesei protejează şi ajută la refacerea pereţilor stomacului, alină durerea şi reduce frecvenţa puseelor de gastrită, până la vindecarea completă. Se ia o linguriţă de pulbere de rădăcină de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Dacă vreţi să obţineţi rezultate şi mai bune, puneţi la fiecare doză de tătăneasă câte o jumătate de linguriţă rasă, dintr-o plantă calmantă, cum ar fi florile de tei sau de salcâm.
DURERI DE GÂT, BRONŞITĂ, BOLI PULMONARE TRENANTE - Se ţine în gură o bucăţică de rădăcină de tătăneasă, sugând-o ca pe o bomboană (pentru o eficienţă mai mare, poate fi folosită direct pulberea de tătăneasă, care este mult mai solubilă). În acest fel, se extrag principii active care regenerează epiteliul, calmează tusea, favorizează expectoraţia şi grăbesc vindecarea. Acelaşi tratament este deosebit de eficient în tusea seacă şi iritantă, în faringite şi amigdalite acute şi cronice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu