PLANTELE DEPURATIVE
O treaptă obligatorie pentru întărirea sistemului imunitar
În medicina naturistă se ştie că starea de sănătate a trupului şi a sufletului se bazează într-o foarte mare măsură pe echilibrul între două procese fundamentale ale fiinţei noastre: asimilarea şi eliminarea. Cel mai adesea, boala şi suferinţa apar atunci când, într-o formă sau alta, asimilăm mai multe toxine decât putem elimina. Dacă, de pildă, trăim într-o aglomeraţie urbană şi inspirăm zilnic noxele a sute şi mii de ţevi de eşapament, bem o apă de calitate îndoielnică şi ne hrănim cu alimente „presărate” cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi împovărat de substanţe nocive. Această împovărare va duce la o scădere a capacităţii naturale de apărare, iar de aici până la boală nu mai este decât un singur pas. În plan psihologic, lucrurile stau exact la fel: neliniştile, conflictele, supărările şi alte emoţii negative mai mici sau mai mari se adună, iar sufletul, nemaiputând să le primenească, intră în criză. Forma de manifestare poate fi o iritabilitate pasageră, o insomnie sau mai rău, o depresie, însă fenomenul este acelaşi: o încărcare a fiinţei cu toxine (de data această psihice), care duce la îmbolnăvire. Ce este de făcut? Este limpede că nu putem pleca de la îndatoririle noastre pentru a ne izola pe un vârf de munte, unde apa şi aerul sunt limpezi şi curate, unde stresul vieţii de zi cu zi nu ne mai atinge. Soluţia cea mai eficace este să ne despovărăm cât mai repede de toate impurităţile şi zaţurile adunate, fiinţa noastră regăsindu-şi apoi în mod spontan echilibrul. Atât pentru eliminarea toxinelor fizice, cât şi a celor psihice, medicina naturistă ne pune la îndemână mijloace de purificare cât se poate de eficiente. Aplicarea lor este extrem de importantă. După cum am spus, nu o dată, întărirea imunităţii (o fază ulterioară purificării) nu se poate face decât pe un organism spălat de zguri şi de toxine. Ca să poată lupta, celulele de apărare - o adevărată armată pusă la dispoziţia noastră - au nevoie de drum curat.
Plantele depurative
Rolul lor este să facă o „curăţenie generală” a organismului, determinând intensificarea eliminării reziduurilor pe toate căile principale: transpiraţie, urină şi fecale. Purificarea determinată de ele este atât de intensă, încât la persoanele foarte intoxicate pot apărea într-o primă fază fenomene derutante şi nu întotdeauna foarte plăcute, cum ar fi: transpiraţia abundentă şi cu un miros mai neplăcut ca de obicei (după care se reduce cantitativ şi devine inodoră), urinarea frecventă, mici erupţii tegumentare (care se vindecă extrem de rapid, fiind vorba de o reacţie de vindecare). În flora noastră sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca acţiune, altele mai blânde. Dintre acestea, am selectat câteva cu efecte puternice, dar în acelaşi timp neagresive şi pe care le puteţi găsi cu uşurinţă în magazine:
Iarba de trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor) - am pus-o pe primul loc fiindcă are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obţin în cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (în special la guturai şi bronşită), precum şi în cazul celor care deja suferă de afecţiuni cronicizate cum ar fi bronşita, astmul, reumatismul etc. Recomandăm administrarea acestei plante sub formă de ceai preparat astfel: se pun într-un vas de porţelan sau sticlă 2-3 linguri de iarbă de trei-fraţi-pătaţi mărunţită, într-o jumătate de litru de apă de izvor sau plată. Planta se lasă să se macereze la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se va opări vreme de jumătate de oră cu o jumătate de litru de apă clocotită, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se combină maceratul cu extractul obţinut prin opărire, iar preparatul va fi băut pe parcursul unei zile.
Boabele de ienupăr (Juniperus communis) - sunt un remediu foarte eficient mai ales pentru persoanele care au tendinţa de a acumula foarte multă apă în ţesuturi, care au probleme cu rinichii şi căile urinare. Se ia sub formă de tinctură: o linguriţă de tinctură de ienupăr se bea diluată în jumătate de pahar de apă, de trei ori pe zi. Tinctura se prepară prin punerea într-un borcan cu apă a 15 linguriţe de boabe de ienupăr măcinate cu râşniţa electrică de cafea, după care se adaugă un pahar de alcool alimentar de 70°; se închide ermetic borcanul şi se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se filtrează prin tifon, preparatul obţinut păstrându-se în sticluţe închise la culoare. (Preparatul se găseşte şi în farmacii.)
Fructele de soc (Sanbucus nigra) - le-am lăsat în mod intenţionat ultimele, pentru că sunt probabil cele mai puternice şi mai complexe depurative din flora noastră medicinală. Se foloseşte tinctura obţinută din fructe proaspete, tinctură pe care în prezent o găsiţi în mai toate magazinele naturiste de la noi. Care sunt efectele acestei tincturi? În primul rând, ea deblochează tranzitul intestinal, fiind de un imens ajutor pe termen lung persoanelor constipate sau cu o eliminare leneşă. Apoi, tinctura de fructe de soc mobilizează toxinele din organism şi intensifică eliminarea lichidelor din corp prin diureză şi prin transpiraţie. Cel mai spectaculos efect al acestui remediu este reglarea rapidă a greutăţii corporale, ducând în mod reflex la mult dorita pierdere a kilogramelor în plus. Mai ales la debutul sezonului rece, perioadă în care kilogramele se depun cu uşurinţă, este extrem de benefică această uşurare a organismului de surplusurile de greutate. Aceasta pentru că este ştiut că persoanele supraponderale, la fel ca şi cele extrem de slabe, au problemele de imunitate cele mai mari şi sunt cele mai vulnerabile la bolile sezonului rece. Se administrează 1-2 linguri de tinctură de fructe de soc pe zi, dimineaţa pe nemâncate. Pentru persoanele cu probleme ceva mai serioase de greutate se recomandă o schemă de tratament mai complexă: în prima zi se ia o linguriţă, la ora 18; a două zi se iau două linguriţe la aceeaşi oră ş.a.m.d., până în ziua a şaptea, când se ajunge la 7 linguriţe luate odată. Se menţine această doză vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un şoc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca şi diureza şi procesele de eliminare pe ansamblu.
Cât timp durează o cură
Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinată în primul rând de gravitatea problemelor cu care ne confruntăm. Pentru o persoană sănătoasă, cu un regim de viaţă moderat şi fără vicii majore, două săptămâni de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunităţi pe perioada sezonului rece. Persoanele foarte sensibile la răceli, care au eventual afecţiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine să facă minimum o lună de tratament cu una din aceste plante depurative, cura putând fi prelungită atât cât simt nevoia.
Care sunt efectele curei
În primul rând, această cură ne face să ne simţim mai uşori, ne conferă în timp un anumit gen de prospeţime, reflectată printr-o capacitate de muncă sporită, un somn mai odihnitor, o piele mai curată şi mai strălucitoare, o rezistenţă fizică şi psihică mai bună. Apoi, remediile de stimulare imunitară „prind” mult mai rapid după ce am urmat acest tratament. În funcţie de planta aleasă pentru cură, din cele trei descrise mai sus, vom sesiza şi nişte efecte specifice, după cum urmează:
· cura cu trei-fraţi-pătaţi ajută în special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronşita şi astmul), precum şi a bolilor alergice de tot felul;
· cura cu tinctură de ienupăr măreşte foarte mult imunitatea la nivelul rinichilor şi a vezicii, ceea ce duce la eliminarea promptă a cistitelor, nefritelor, a anumitor forme de uretrită;
· cura cu tinctură de fructe de soc elimină constipaţia şi ajută la o scădere rapidă în greutate (mai ales în varianta ceva mai complexă şi îndelungată, prezentată mai sus).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu