10 oct. 2011

Leacuri babesti - 32-

                                                    PLANTELE AMARE
Ocupă un loc cu totul aparte, fiind considerate adevăraţi catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite şi tonice amare, pentru că majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se suprapune cura cu plante depurative cu cea cu plante amare (vom vedea la modul de administrare în ce fel), aşa încât efectele de dezintoxicare să fie cât mai puternice, într-un timp cât mai scurt. Apoi, plantele şi remediile amare pot fi luate şi în afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci când există probleme cu ficatul, cu bila sau cu constipaţia, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. Iată în continuare câteva plante amare cu efect extrem de puternic:Pelinul (Artemisia absinthum) - este un stimulent general extraordinar, indicat în curele de purificare mai ales persoanelor cu un trai sedentar, care prezintă o anumită lentoare a proceselor de digestie ori se confruntă frecvent cu stări de astenie. Pentru că este destul de greu de suportat altfel (din cauza gustului extrem de amar), se recomandă să fie administrat sub forma de tinctură, care se prepară întocmai ca cea de ienupăr, descrisă mai sus. Se iau 3 linguriţe de tinctură pe zi, diluate în puţină apă, de regulă câte una înainte de masă. O cură cu tinctură de pelin durează maximum două săptămâni, urmată de o pauză de 10 zile, după care tratamentul se poate relua. Dacă nu se respectă timpul de pauză, pelinul poate da un gen de dependenţă nedorită.Rostopasca
Bitterul suedez - este un remediu pe care îl găsiţi în orice magazin naturist şi care are la bază plante amare. De altfel, una din denumirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se administrează câte o jumătate de lingură - o lingură, înainte de fiecare masă, puse în apă sau ceai. Cum şi cât timp se administrează plantele amare? De regulă, depurativele se iau primele, cu minimum jumătate de oră înainte de a mânca, în timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute înainte de masă. Pentru ca efectul plantelor amare să fie complet, ele se iau încă o săptămână după ce tratamentul cu depurative s-a încheiat. Mai mult, în cazul în care există anumite perturbări hepatice sau digestive, tratamentul cu tonice amare va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordinul lunilor), în caz contrar, acumulările de toxine reapărând într-un timp foarte scurt şi anulând practic eforturile făcute în cadrul tratamentului de dezintoxicare. Care sunt efectele plantelor amare?Fiind o completare adusă tratamentului cu depurative, plantele amare contribuie la obţinerea efectelor de stimulare şi reglare imunitară despre care am vorbit ceva mai sus. În plus, ele sunt un ajutor foarte preţios pentru câteva categorii de persoane. Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului şi pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este în mod special recomandată persoanelor care suferă de dischinezie biliară (fiere leneşă), pentru cele care au avut sau au hepatită (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicaţii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. În fine, bitterul suedez are un spectru mult mai larg de aplicaţii (datorită compoziţiei sale foarte complexe), dar ne vom opri acum doar asupra acţiunii sale de stimulare a digestiei, motiv pentru care este recomandat în special celor cu gastrită hipoacidă sau celor care se confruntă cu indigestii frecvente. Cui îi sunt contraindicate plantele amare?Plantele amare nu vor fi folosite de către persoanele extrem de slăbite, care sunt într-o perioadă în care se confruntă cu surmenajul fizic sau psihic. În mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate în perioada de graviditate şi de către persoanele care suferă de gastrită hiperacidă în fază acută. Câteva repere de alimentaţie în timpul curei de purificareÎn mod firesc, pe lângă administrarea unor plante menite să ajute la eliminarea rapidă a substanţelor nocive din organism, este necesar ca regimul alimentar să sprijine şi să stabilizeze acest proces benefic. În acest context, ar fi extrem de potrivit ca măcar pe perioada curei de dezintoxicare să urmaţi un regim vegetarian sau măcar lacto-vegetarian pentru a susţine dezintoxicarea. De asemenea, ar fi util să consumaţi câteva din alimentele-medicament recomandate în continuare:
Sucul proaspăt de mere şi sucul de morcovi - sunt foarte hrănitoare, compensează o parte din deficitul de vitamine şi minerale care poate apărea pe moment în cursul curelor de dezintoxicare. Sucul de morcov este recomandat în mod special persoanelor cu predispoziţie spre gastrită, inflamaţii ale colonului, în timp ce cel de mere este recomandat persoanelor în vârstă sau mai slăbite, pentru plusul de energie pe care îl aduce.Fulgii de cereale (grâu, orz, ovăz) - prin conţinutul lor de fibre vegetale sunt un ajutor foarte bun pentru curăţarea tubului digestiv. Mai mult, anumite minerale din compoziţia lor vin să compenseze pierderea masivă de minerale şi oligoelemente care apare pe moment, atunci când sunt folosite plantele depurative puternice.
Pâinea integrală - este folosită din aceleaşi raţiuni ca şi fulgii de cereale, adică în special pentru conţinutul de fibre alimentare, care absorb şi ulterior elimină materiile reziduale din tubul digestiv.Uleiul de măsline presat la rece - are un efect uşor laxativ, curăţă vasele de sânge şi reglează nivelul colesterolului.Varza crudă - se consumă sub forma de salată. Enzimele din compoziţia sa catalizează anumite procese de dezintoxicare. Este cunoscută şi ca un bun purificator al sângelui şi un protector al stomacului.
     Miezul de nucă, seminţele de dovleac şi floarea-soarelui - sunt nişte surse de energie formidabile, de care avem din plin nevoie, atunci când corpul trebuie să facă faţă rigorilor unui proces de detoxifiere.
(Chelidonium majus) - este o plantă destul de toxică, dar cu efecte asupra ficatului şi bilei extraordinar de puternice, fiind un drenor şi regenerator neîntrecut. Se ia sub forma de pulbere, obţinută prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea - un vârf de cuţit (aproximativ 0,25 grame) de trei ori pe zi, pe stomacul gol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu