10 oct. 2011

Leacuri babesti - 55-

                                                       CIMBRUL

Plantă medicinală străveche, se spune că protejează şi conferă invulnerabilitate faţă de boli. Exact ce ne trebuie, acum, când toamna se pregăteşte de ploi şi frig
Cine nu-i cunoaşte aroma, care la vremea toamnei şi a conservelor se răspândeşte peste bucătării şi cămări? Imposibil de confundat, mireasma lui iute şi piperată e legată în amintire, mai ales de bunicile stăpânind peste putinile cu varză şi borcane de murături. Dar la fel ca toate ierburile bune de hrană, cimbrul este totodată şi una din cele mai puternice plante medicinale, despre care egiptenii spuneau că dăruieşte invulnerabilitate faţă de boli. Şi pentru că afară e iarăşi toamnă şi mirosul lui se răspândeşte peste pământ, este timpul să vorbim despre minunile ascunse în florile şi în frunzele lui.
Cele două specii de cimbru
Sub aceeaşi denumire se ascund, de fapt, două plante diferite, înrudite prin miros şi prin proprietăţile lor terapeutice, dar foarte clar delimitate din punct de vedere botanic: cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), cu un miros înţepător şi mai aspru, care îl face să fie folosit doar ca remediu de sănătate, şi cimbrul de grădină (Satureja hortensis), cu o aromă mai blândă şi foarte plăcută, care îl face foarte apreciat, deopotrivă în bucătăria şi în medicina populară românească.
Cimbrul de cultură
Este o plantă originară din Grecia, de nici patruzeci de centimetri înălţime, cu flori mici, de culoare roz-pal, care apar de la mijlocul verii şi până toamna târziu. Se folosesc tulpinile înflorite, care se recoltează acum, în octombrie, şi se pun la uscat pentru a fi folosite tot timpul iernii. Cimbrul de cultură este un adevărat antibiotic natural, care nu numai că distruge majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare, dar întăreşte şi capacitatea organismului de a se autoapăra, făcându-l mai puternic. Este un remediu ideal pentru sezonul rece, în care tocmai intrăm, fiind - aşa cum vom vedea - o adevărată pavăză împotriva tuturor bolilor şi neplăcerilor pe care sfârşitul de toamnă şi apoi iarna le vor aduce.
Aplicaţii terapeutice interne ale cimbrului de cultură
· Bronşită acută şi cronică, tuse convulsivă - ca remediu de urgenţă se administrează câteva înghiţituri de infuzie fierbinte, cu efecte bronhodilatatoare, expectorante şi calmante rapide. Pentru un tratament de lungă durată se recomandă pulberea, din care se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă rasă. Tratamentul durează 4 săptămâni. Suplimentar se fac băi fierbinţi cu infuzie de cimbru, care au efecte puternice de întărire a imunităţii.
· Astm, pneumonie, infecţii respiratorii recidivante - se administrează uleiul volatil, câte 2 picături de 3 ori pe zi, în cure de 10-20 de zile. Este un antibiotic şi bronhodilatator redutabil. Administrat în acelaşi fel, este şi un extraordinar adjuvant în tratamentul tuberculozei.
· Colită de fermentaţie şi de putrefacţie - se ia o linguriţă rasă de pulbere de cimbru de cultură de patru ori pe zi. Tratamentul durează între 10 şi 21 de zile, putând fi reluat de câte ori este nevoie.
· Infecţii renale şi urinare - cimbrul de cultură se poate lua la întrecere în această categorie de afecţiuni cu cele mai puternice antibiotice. Se foloseşte uleiul volatil, din care se iau 2-3 picături, în miere, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bolilor renale cronice se foloseşte extractul alcoolic de cimbru de cultură, din care se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, în cure de 60-90 de zile. Acest extract alcoolic nu numai că distruge microorganismele care afectează rinichii şi vezica, ci şi stimulează activitatea renală.
· Viermi intestinali, infecţii cu Giardia lamblia - o combinaţie imbatabilă în tratarea acestei categorii de boli este cea dintre cimbrul de cultură şi pelin. Pulberea celor două plante se amestecă în părţi egale şi se pune apoi într-un borcan care se închide ermetic. Se administrează câte o linguriţă din acest amestec, pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, iar dacă mai este necesar, se poate relua după 10-12 zile de pauză.
Aplicaţii externe
· Răni, ulcere pe piele - se fac spălături cu extract alcoolic de cimbru. Acest extract are un efect antiinfecţios foarte puternic şi este, de asemenea, un cicatrizant destul de bun.
· Circulaţie periferică deficitară - se fac băi fierbinţi cu infuzie de cimbru (5 litri la o cadă cu apă). Aceste băi făcute săptămânal activează puternic circulaţia, măresc căldura organismului şi întăresc sistemul imunitar.
· Reumatism - se pun cataplasme fierbinţi cu cimbru pe locul afectat. Are efecte calmante şi antialgice.

Efectele psihologice ale cimbrului de cultură
În Grecia antică, cimbrul era un ingredient indispensabil în alimentaţia tinerilor războinici, cărora - se spunea - le amplifica încrederea în sine şi curajul. Medicii greci, şi apoi cei ai Evului Mediu, foloseau cimbrul pentru pacienţii slăbiţi fizic şi psihic, pentru efectele sale tonice şi revigorante. În medicina macrobiotică se recomandă consumul de cimbru pentru amplificarea capacităţii de control al emoţiilor şi întărirea imunităţii la stresul psihic.
Precauţii şi contraindicaţii
Supradozat, cimbrul de cultură, şi mai ales uleiul volatil extras din el, dă reacţii adverse extrem de puternice: convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir.
În general, cimbrul de cultură este contraindicat în cazurile de colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiper-acidă.
Cimbrul de grădină
Îl cunoaştem foarte bine din piaţă: are frunzele de un verde închis, înguste şi foarte aromate, florile sunt albe şi grupate câte 3-4. Înfloreşte la sfârşit de septembrie - început de octombrie, şi tot acum se culege cu tot cu tulpină şi se pune în mănunchiuri la uscat. Cimbrul de grădină a fost adus la noi cu mai bine de două mii de ani în urmă, din Imperiul Roman, unde era la mare cinste. În medicina populară românească este un adevărat panaceu pentru digestie şi pentru metabolism.
Aplicaţii terapeutice interne ale cimbrului de grădină
· Indigestie şi tulburări digestive pe fond de stres, gastrită hipo-acidă - se pune în mâncărurile mai grele cimbru din belşug. În plus, înainte de masă cu 5-10 minute se ia un vârf de cuţit de pulbere de cimbru de grădină, pe stomacul gol.
· Balonare, dispepsie - pentru efecte rapide se consumă infuzie fierbinte de cimbru - o jumătate de pahar. Persoanelor care se confruntă frecvent cu această problemă le este recomandată o cură de o lună cu pulbere de cimbru de grădină: o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.
· Dischinezie biliară - se fac tratamente succesive de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză, timp în care se administrează o combinaţie în proporţii egale de pulbere de cimbru de grădină şi de anghinare (Cinară scolymus). Doza este de 1 linguriţă rasă, care se administrează de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.
· Atonie gastro-intestinală - se consumă zilnic 1-2 căni de macerat la rece de cimbru de grădină. Suplimentar se administrează plante amare (anghinare, pelin, ţintaură) pentru activarea mai puternică a digestiei şi a funcţiei de eliminare. De altfel, în medicina populară combinaţia dintre cimbrul de grădină şi plantele amare este imbatabilă în tratarea bolilor digestive.
· Amenoree, frigiditate - se face un tratament de două luni, în care se administrează extract alcoolic de cimbru de grădină, câte 4 linguriţe pe zi. Cimbrul de grădină are efecte emenagoge (declanşează ciclul menstrual) şi este un afrodiziac de intensitate medie.
· Crampe stomacale, contracţii şi dureri abdominale pe fond nervos - ca remediu de prim ajutor, se bea cu înghiţituri mici o cană cu infuzie fierbinte de cimbru de grădină. Pentru tratament de lungă durată, se consumă zilnic câte o jumătate de litru de macerat la rece de cimbru de grădină.
Aplicaţii externe
· Nevralgii - se pun pe locurile afectate comprese fierbinţi cu infuzie concentrată (3 linguriţe la jumătate de cană de apă) de cimbru de grădină.
· Răni - se fac spălări cu infuzie concentrată (3 linguriţe la o cană de apă) de cimbru. Are efecte antiinfecţioase şi cicatrizante uşoare.
· Crampe musculare (cârcei) - se fac băi locale cu infuzie cât mai caldă de cimbru de grădină. Aplicaţia durează 15-20 de minute şi are efecte relaxante şi decongestionante.
Precauţii şi contraindicaţii
Bolnavii de ulcer gastric şi de gastrită hiperacidă vor folosi în doze mici această plantă, întrerupând imediat tratamentul dacă apar semne ale agravării bolii.
Preparate din cimbru (de cultură şi de grădină)
Pulbere
Se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de cimbru se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă se administrează de 3-4 ori pe zi câte un sfert - o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol.
Ulei volatil
Se obţine doar prin procedee industriale, în magazinele şi farmaciile naturiste fiind disponibil gata preparat uleiul volatil de cimbru de cultură. Se administrează de regulă câte 3 picături de ulei de cimbru dizolvate într-o linguriţă de miere, de 2 ori pe zi, în cure de 5-10 zile. La copiii între 8 şi 10 ani doza se înjumătăţeşte, iar la cei între 5 şi 8 ani se administrează o singură picătură, de două ori pe zi.
Extract alcoolic
Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de cimbru, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu câte 50 de picături diluate în puţină apă, de patru ori pe zi.
Macerat la rece
Se pune seara într-un pahar (200 ml) de apă o linguriţă rasă de cimbru şi se lasă să macereze până dimineaţa, când se filtrează. Se administrează zilnic 2-3 pahare din aceste preparat.
Infuzie fierbinte
Se foloseşte foarte rar, cele mai puternice proprietăţi avându-le pulberea şi uleiul volatil. Se prepară prin opărirea unei linguriţe de pulbere de cimbru cu o cană de apă, după care amestecul se lasă acoperit să infuzeze vreme de 10-15 minute şi apoi se filtrează. De regulă, se administrează cât mai caldă posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu