10 oct. 2011

Leacuri babesti - 54-

                                                         PELINUL  (Artemisia absinthium)
      
 Amăreala care vindecă
În satele de câmpie, pelinul creşte pe mai toate marginile de drum. Verde-nisipiu la culoare, nu l-ai băga în seamă dacă n-ar umple lumea fierbinte a verii cu o aromă puternică, dulce-amăruie şi ameţitoare. Nu-i pasă de căldură şi soare. Ba ai zice că arşiţele usturătoare ale verii îi priesc. Creşte viguros şi năvalnic, în veritabile lanuri, în timp ce în jurul său plantele se usucă sub arşiţă. E uimitoare vitalitatea acestei plante, ce pare să se hrănească direct din soare, fără a mai avea nevoie de apă şi de pământ. De altfel, în medicina populară românească, pelinul are un loc privilegiat, fiind considerat plantă magică, de simbol solar, care alungă spiritele rele, curăţă fiinţa umană de impurităţi şi îi redă vigoarea şi vioiciunea. Pelinul este cel mai puternic tonic amar de la noi. În industrie, planta este folosită la prepararea vinului, a vermutului şi a lichiorului de absint. Ca remediu de sănătate, tocmai principiile amare ale pelinului (uleiul eteric pe care-l conţine, de culoare verde-albastră) îl fac să aibă efecte vindecătoare excepţionale. Dar atenţie maximă: în exces, pelinul e toxic, dă agitaţie, halucinaţii, pierderea cunoştinţei, iar abuzul de băuturi de pelin duce la tulburări psihice, pierderea memoriei, greaţă.
Unde găsim şi cum culegem pelinul
Este o plantă înăltuţă, cu o tulpină care poate ajunge la peste un metru înălţime. Are frunzele verzi-argintii, cu un peduncul lung, flori gălbui, iar în vârf, face nişte bobiţe (fructe) mici, de asemenea albicioase. Se aseamănă foarte bine cu o surată de-a sa, peliniţa (Artemisia vulgaris), cele două deosebindu-se în principal prin culoarea tulpinii: cea a pelinului are nişte peri foarte fini albicioşi, în timp ce tulpina peliniţei este brun-roşiatică. De la pelin se culege prin tăiere vârful tulpinii, pe la sfârşitul lui iulie - începutul lui august. După recoltare planta se foloseşte proaspătă, pentru aplicaţii externe, pentru prepararea vinurilor şi a unor siropuri terapeutice, ori se usucă în strat subţire la umbră, după care se depozitează în locuri întunecoase şi uscate. Termenul său de valabilitate este de 2 ani.
Câteva reţete pe bază de pelin
Pulbere
Se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de pelin se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi câte un sfert - o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol.
Tinctură
Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de pelin, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să se macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu, de patru ori pe zi, câte 50 de picături diluate în puţină apă.
Vin de pelin
Într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil, şi se lasă să macereze vreme de trei săptămâni, după care se strecoară. Se iau 1-3 linguri din acest vin, înainte sau după masă, pentru stimularea activităţii tubului digestiv, combaterea balonării şi a indigestiei.
Sirop de pelin
Era foarte mult folosit de către călugării benedictini, care îl considerau un panaceu pentru digestie şi eliminare. Iată reţeta sa de preparare: un borcan de 400 ml se umple pe sfert cu frunze fin tăiate de pelin proaspăt, iar restul de trei sferturi se completează cu miere. Se pune un capac şi se lăsă vreme de o lună la macerat. Va rezulta un sirop vâscos, amărui şi aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), laxative.
Infuzie combinată
Se pun 3-4 linguri de pelin mărunţit la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseşte extern, sub formă de comprese, spălături, clisme şi băi.
Plasture cu pelin
Se amestecă 2 linguri de pelin mărunţit cu miezul proaspăt de la 4 felii de pâine şi cu vin sau oţet, până când se formează un fel de aluat. Acest aluat se aplică pe zona afectată, după care se acoperă cu o bucăţică de nailon şi se lasă vreme de patru ore. Această aplicaţie se foloseşte contra luxaţiilor, reumatismului şi a nevralgiei.
PELINUL CA MEDICAMENT
TRATAMENTE INTERNE
· Digestie dificilă, gastrită hipo-acidă, senzaţie de greaţă sau deranjamente stomacale frecvente Nici o altă plantă nu se poate compara cu pelinul, atunci când este vorba de stimularea activităţii stomacului şi a digestiei. Preotul german Sebastien Kneipp spunea despre pelin că este cel mai bun purificator şi întăritor al sistemului digestiv, fiind eficient chiar şi la persoanele foarte în vârstă sau care suferă de afecţiuni cronice. Se administrează, cu 5-10 minute înainte de masă, câte cincizeci de picături de tinctură de pelin, diluate într-un sfert de pahar de apă. Se fac cure de 3 săptămâni, cu zece zile de pauză, după care se poate relua tratamentul.
· Hepatită, ciroză - pulberea de pelin este un extraordinar tonic şi protector al ficatului. Se administrează câte un sfert - o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză. Cercetări de ultimă oră făcute în China au arătat că pulberea de pelin este eficientă chiar şi în cazurile persoanelor care au ficatul grav afectat după otrăviri sau după consumul îndelungat al unor substanţe toxice, cum ar fi alcoolul.
· Indigestie, balonare - se iau înainte de masă 2-3 linguri de vin de pelin sau o jumătate de linguriţă de tinctură. Este un tratament care activează puternic secreţia de sucuri digestive şi peristaltismul (mişcarea) tubului digestiv, normalizând digestia şi împiedicând apariţia balonării şi a altor tulburări digestive. Este un tratament foarte eficient şi contra dispepsiei, dischineziei biliare, colecistitei şi pentru profilaxia litiazei biliare.
· Giardia, viermi intestinali - cel mai eficient remediu din flora noastră în această categorie de afecţiuni este pelinul, care pe lângă faptul că secretă substanţe extrem de toxice pentru viermi şi alţi paraziţi intestinali, are şi o puternică acţiune de activare a peristaltismului tubului digestiv, ceea ce îl face să acţioneze în profunzime. Se administrează câte 4 linguriţe de tinctură, în cure de 14 zile, cu 10 zile de pauză. Poate fi administrat singur sau în combinaţie cu medicamente de sinteză, a căror acţiune o potenţează foarte mult.
· Lipsa poftei de mâncare la copii - se administrează sirop de pelin, câte o linguriţă, cu 15 minute înaintea meselor principale. Este recomandat să nu se folosească în cure mai lungi de 21 de zile, cu 14 zile de pauză. Acest remediu este foarte eficient, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, şi în tratarea constipaţiei atone şi a atoniei gastro-intestinale. De asemenea, are efecte benefice în tratarea bronşitei, a astmului şi a pneumoniei.
· Intoxicaţii alimentare, otrăviri - după acordarea ajutorului de urgenţă şi stabilizarea pacientului, pentru revigorarea organismului şi îndepărtarea cât mai rapidă a sechelelor, se face o cură de 2 săptămâni cu pulbere de pelin, din care se iau câte două linguriţe pe zi. Pelinul este depurativ, stimulează şi tonifiază ficatul, stimulează eliminarea toxinelor rămase în organism.
· Retard mental la copii, incapacitate de concentrare şi de memorare - în urmă cu şase ani am văzut un caz cu adevărat uimitor. O mamă care avea un copil de 14 ani cu probleme grave de memorare şi de concentrare l-a tratat vreme de 3 săptămâni cu o combinaţie de tinctură de pelin şi de chimen în proporţii egale. În fiecare zi, îi administra câte 4 linguriţe din acest amestec de tincturi, la orele 8, 12, 16, 22. După trecerea celor 3 săptămâni de tratament, performanţele intelectuale ale micului pacient s-au ameliorat nesperat de mult: de unde nu putea fi atent la teme sau la explicaţii, nici câteva minute, ajunsese să poată rămâne concentrat şi un sfert de oră sau mai mult; capacitatea de memorare, de asemenea, i s-a îmbunătăţit considerabil, inclusiv cea de lungă durată. Însă faptul cel mai neobişnuit a fost că acest copil, care avea o disfuncţie a glandelor lacrimare ce împiedica lăcrimarea şi producea probleme oculare grave, a plâns - ceea ce nu i se întâmplase niciodată în viaţă. Medicii, care considerau practic incurabile toate aceste probleme ale micului pacient, nu au putut explica altfel această reabilitare spectaculoasă, decât prin acţiunea acestor două plante, care au avut efecte cu adevărat miraculoase.
· Dureri de cap, vomismente, migrene - se tratează prin administrarea de tinctură de pelin, din care se iau câte 50 de picături de 4-6 ori pe zi. Pelinul ajută la normalizarea circulaţiei cerebrale, combate voma, înlătură tulburările digestive şi în special biliare, care adesea sunt asociate şi stau la baza migrenelor.
TRATAMENTE EXTERNE
· Limbrici şi oxiuri - se face în fiecare dimineaţă clismă cu infuzie combinată de pelin, vreme de 7 zile. Pelinul este unul din cele mai puternice vermifuge din flora noastră, folosit atât intern, cât şi extern.
· Anexită, metroanexită şi complicaţiile lor - se fac băi de şezut fierbinţi, cu infuzie combinată de pelin. Această procedură are un puternic efect antiinflamator şi antiinfecţios, acţionând totodată ca un puternic stimulent al activităţii ovarelor. În trecut, femeile care aveau anexită corelată cu amenoree (absenţa ciclului menstrual) făceau asemenea băi fierbinţi cu pelin şi luau intern peliniţă (surata pelinului despre care am vorbit la începutul acestui articol), ceea ce le redeclanşa numaidecât menstruaţia.
· Contra reumatismului şi paraliziei - se fac băi cu infuzie combinată de pelin (5 litri la o cadă de apă), de două ori pe săptămână. Extern, pelinul acţionează ca tonic nervos, ameliorând local circulaţia impulsurilor nervoase. În tratamentul reumatismului, suplimentar se pun plasturi cu pelin pe locurile afectate, remediu indicat şi în tratarea luxaţiilor şi a entorselor.
· Candidoză vaginală, adjuvant în infecţia cu trichomonas - se fac, cu ajutorul irigatorului, spălături vaginale zilnice cu infuzie combinată de pelin, în tratamente de câte 7 zile, urmate de 7 zile de pauză (pentru refacerea florei normale la acest nivel). Pelinul este un puternic antiinfecţios şi antiinflamator, reduce secreţiile anormale, calmează senzaţia de mâncărime sau usturime.
Două indicaţii de medicină magică:
· Contra îmbolnăvirilor la copii - se pune o cunună cu frunze de pelin la capul patului în care dorm copiii. În unele sate, există obiceiul să se treacă, în nopţile cu lună nouă, pruncii printr-un cerc făcut din tulpini proaspete de pelin. Se crede că această plantă fereşte copiii de epilepsie, de friguri, de felurite boli de plămâni, precum şi de posesiunile demonice.
· Pentru purificarea locuinţei - se mătură vreme de şapte săptămâni, în fiecare sâmbătă, dimineaţa, cu o mătură simbolică din frunze de pelin, fiecare colţ al casei. Astfel, se spunea, erau alungate spiritele rele, erau curăţate seminţele vrajbei şi ale certei din casă, lăsând ocupanţii să trăiască în pace şi armonie. Frunzele de pelin puse sub perne şi prin aşternuturi alungau, de asemenea, duhurile necurate, şi mai aveau şi o altă utilitate de ordin practic: îndepărtau insectele, care nu suportă aroma acestei plante.
Precauţii la tratamentul intern cu pelin
O anumită substanţă din compoziţia pelinului dă dependenţă pacienţilor, care îl folosesc vreme de mai mult de o lună. În plus, atunci când este supradozat (se iau peste opt grame pe zi), pelinul produce reacţii adverse, traduse prin tremurături ale membrelor, convulsii şi halucinaţii. Din aceste motive, tratamentele cu pelin nu vor fi mai lungi de două, maximum trei săptămâni, urmate de 10-14 zile de pauză. De asemenea, nu se vor lua mai mult de şase grame pe zi din această plantă.
Contraindicaţii ferme
Pelinul este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează şi bolnavilor foarte slăbiţi.

Un comentariu:

  1. as avea o intrebare.la copii mici cate lingurite de tinctura de pelin se dau?pentru giardia si viermi intestinali?

    RăspundețiȘtergere