10 oct. 2011

Leacuri babesti - 40-

                                                      Medicamentele verzi
       Greu de crezut că frunzele unor plante pe care le vârâm toată ziua în ciorbe şi în salate au şi valoare de medicament. Singurul fel în care vă puteţi convinge de adevăr este să le încercaţi. Sănătatea se desparte de boală în farfurie. Noi propunem, dumneavoastră alegeţi!
FRUNZELE DE RIDICHE DE LUNĂ (Raphanus sativus)
Sunt arareori folosite în alimentaţie, pentru că foarte puţini oameni ştiu că frunzele de ridiche au efecte vitaminizante şi remineralizante mult mai puternice decât rădăcinile roşii şi apetisante. Ele conţin vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, având în acelaşi timp efecte antitoxice şi depurative puternice, mai ales în cure îndelungate. Iată câteva dintre bolile în care este recomandată cura cu frunze de ridiche de lună:
Avitaminoza A şi B, scorbut - se consumă salată de frunze de ridichi de lună, câte două-trei porţii pe zi, înainte de mesele principale. După o cură de 1-2 săptămâni, anumite simptome specifice avitaminozelor de primăvară, cum ar fi sângerările gingiilor, astenia, tulburările de ritm cardiac ori somnolenţă, dispar.
Intoxicaţie medicamentoasă - cura de o lună cu salată preparată din frunze şi rădăcini proaspete de ridichi de lună este un excepţional detoxifiant pentru întreg organismul. Ea ajută la refacerea florei intestinale normale, protejează stomacul, elimină o bună parte din bolile infecţioase, care apar atunci când sistemul imunitar este slăbit de administrarea abuzivă de medicamente. Acest tratament este recomandat mai ales persoanelor care au luat vreme îndelungată medicamente de sinteză cu efecte antibiotice, antiinflamatoare (mai ales corticoizi), tranchilizante.
Hiperexcitabilitate nervoasă şi sexuală - se consumă salată din frunze, 3-4 porţii pe zi, pe stomacul gol. Dacă rădăcinile de ridiche au efecte stimulente nervoase şi uşor afrodiziace, frunzele sunt, dimpotrivă, calmante uşoare şi anafrodiziace. Pentru un efect mai puternic, se recomandă salatele din frunze de ridiche şi frunze de salată verde, asezonate cu ulei de dovleac şi zeamă de lămâie, fără sare.
Boli hepatice şi biliare - se consumă suc de frunze de ridiche (obţinut printr-una din metodele prezentate), câte 1 pahar de 2 ori pe zi. Are efecte tonice hepatice, stimulează peristaltismul, fiind un remediu blând şi uşor pentru persoanele cu astfel de probleme. Durata minimă a unei cure este de 12 zile.
FRUNZELE DE LOBODĂ (Atriplex hortensis)
Le cunoaştem mai ales ca ingredient pentru ciorbe, însă folosite în stare crudă, ca salată sau suc, au efecte terapeutice mult mai puternice. În medicina populară românească, cele trei varietăţi de lobodă cunoscute (cu frunze roşii, verzi şi galbene) erau frecvent folosite primăvara, pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sănătate. Iată câteva dintre indicaţiile lor terapeutice:
Chisturi ovariene şi mamare apărute pe fondul dezechilibrului hormonal - se face o cură de douăzeci şi opt de zile cu suc de frunze de lobodă. Se bea o jumătate de pahar, de trei ori pe zi, pe nemâncate. Tratamentul este bine să se înceapă atunci când luna este în descreştere.
Acnee, boli de piele în general - se consumă salate de frunze de lobodă şi de păpădie, câte 2-3 porţii pe zi. O cură durează minimum două săptămâni (o lună la persoanele cu boli cronice).
Adjuvant în bronşită şi astm - se mestecă frunze proaspete de lobodă, bine spălate în prealabil. Părţile aeriene ale lobodei au efecte antiinflamatoare, emoliente şi antiinfecţioase asupra căilor respiratorii superioare. De asemenea, frunzele acestei plante scad febra.
Alergie - în perioadele de sensibilitate maximă, se consumă salate din frunze proaspete de lobodă. Efecte mai puternice se obţin dacă se adaugă frunze de păpădie şi de măcriş.
Dureri abdominale, probleme digestive la femeile însărcinate - frunzele proaspete de lobodă se toacă mărunt, se amestecă cu miere şi se aplică pe abdomen. Se acoperă cu o folie de plastic, peste care se aplică o bucăţică de material de lână şi se ţine minimum o oră.
FRUNZELE DE PĂPĂDIE (Taraxacum officinalis)
Fără doar şi poate sunt cel mai puternic detoxifiant dintre frunzele de primăvară. Gustul lor, pregnant amărui, le recomandă ca un excelent drenor pentru ficat şi vezica biliară, ele având în acelaşi timp efecte laxative, diuretice şi depurative puternice.
Hepatită virală de tip A, B şi C - sucul de frunze de păpădie are efecte miraculoase în toate bolile de ficat. Se consumă câte o jumătate de pahar dimineaţa şi seara, pe stomacul gol. Tratamentul durează 2-3 luni şi se combină cu o alimentaţie strict vegetariană, fără prăjeli şi alimente cu aditivi sintetici. Efecte antivirale şi stimulente imunitare foarte puternice are combinaţia de suc de păpădie cu suc din frunze de pătrunjel, în proporţii egale - se beau două pahare pe zi.
Dischinezie biliară - se consumă salata de frunze de păpădie la mesele principale. O cură durează minimum douăsprezece zile.
Diabet zaharat de tip II (inclusiv formele insulino-dependente) - un grup de americani, membri ai unei asociaţii a diabeticilor insulino-dependenţi, au realizat pe ei înşişi un experiment tulburător. Vreme de mai multe luni, au consumat frunze de păpădie, înainte şi după fiecare masă, sub formă de salată sau ca atare. După o lună, majoritatea lor a trebuit să-şi reducă la jumătate doza de insulină, pentru ca după trei luni, unii dintre ei să renunţe practic la aceasta, precum şi la orice altă medicaţie de sinteză. În timpul curei, ei au consumat 100-150 g de frunze crude de păpădie, fără nici un fel de alt adaos. După un an de la tratamentul intensiv cu păpădie, în condiţiile unui regim cu raţia de hidraţi de carbon riguros calculată şi al repetării curei la 1-2 luni, rezultatele au rămas stabile.
Constipaţie (mai ales la persoanele obligate la un trai sedentar) - se bea dimineaţa un pahar de suc de păpădie, obţinut prin metoda descrisă în caseta acestui articol. Tratamentul se face vreme de două săptămâni la rând.
Pentru eliminarea calculilor reno-urinari - studii de ultimă oră făcute în Statele Unite au pus în evidenţă faptul că anumite principii active din frunzele şi rădăcina de păpădie modifică peristaltismul (contracţiile muşchilor netezi) căilor urinare, ceea ce permite eliminarea rapidă a calculilor de dimensiuni mici. Pentru a obţine acest efect, se consumă trei pahare de suc de frunze de păpădie pe zi, pe stomacul gol, preferabil la intervale scurte unul după celălalt. O cură durează cinci-şapte zile, iar la nevoie se poate relua.
Acnee (mai ales la persoanele constipate) - se face o cură cu suc, din care se beau un pahar dimineaţa şi unul seara, pe nemâncate. Cura durează trei săptămâni şi se asociază cu un regim vegetarian, cu multe crudităţi.
FRUNZELE DE MĂCRIŞ  (Rumex acetosa)
Cu frunzele sale acrişoare şi înviorătoare, adevărat elixir pentru persoanele astenice sau cu lipsă de apetit de viaţă, măcrişul este remediul ideal pentru a ne trezi din amorţeala sfârşitului sezonului rece. Ele stimulează digestia, au efecte detoxifiante, neutralizează otrăvurile preluate din mediul înconjurător tot mai poluat. Se folosesc cu succes pentru tratarea următoarelor afecţiuni:
Intoxicaţii cu mercur, plumb şi alte metale grele - se consumă o salată obţinută dintr-o mână de frunze proaspete cu jumătate de oră înaintea mesei principale, de prânz. De regulă, o cură durează paisprezece zile, iar în cazul persoanelor intoxicate cronic se reia de cinci-şase ori.
Indigestie, inapetenţă - se mestecă câteva frunze proaspete de măcriş înainte de masă. Principiile active din măcriş stimulează producţia de sucuri gastrice, amplifică uşor apetitul şi măresc puterea de digestie.
     Senzaţie de vomă, migrenă - se iau 1-2 linguri de suc de măcriş la intervale de o oră-două. La persoanele la care aceste probleme apar pe fondul unor tulburări hepato-biliare, sucul de măcriş se amestecă în proporţii egale cu cel de păpădie şi se administrează în acelaşi mod.
Alergie, eczeme alergice - se face o cură cu frunze de măcriş, o mână pe zi, consumate ca atare sau sub formă de salată. Se consumă pe stomacul gol, vreme de paisprezece zile, cu o pauză de patru-cinci zile, după care se poate relua.
Pareze ale nervilor periferici, adjuvant în hemiplegie - se bea suc de măcriş, un sfert de pahar dimineaţa şi un sfert de pahar seara, înainte de culcare. Tratamentul se face în serii succesive, vreme de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Important
     Raţia maximă zilnică de frunze de măcriş este de 70-100 de grame pentru un adult, peste această doză putând apărea fenomene de demineralizare, tulburări digestive, ameţeli, tulburări nervoase.
SUC 1
Într-un mixer electric se pune o mână de frunze proaspete din plantele enumerate în text, tăiate nu prea mărunt, după care se adaugă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează vreme de 2-3 minute acest amestec, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obţine aproximativ un pahar de suc de culoare verde intens, suc care va fi băut
într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curăţare a sângelui se beau 2 pahare de suc pe zi: dimineaţa şi seara.
SUC 2
O mână de frunze proaspete se taie fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun într-un vas de sticlă sau ceramică şi se toarnă deasupra un pahar de apă călduţă (în nici un caz fierbinte), după care se lasă să se macereze la temperatura camerei vreme de patru ore şi se filtrează prin tifon. Se obţine ceva mai mult de un pahar de suc cu miros puternic, specific frunzelor din care a fost preparat, doză care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare.
Dozele de suc recomandate în cadrul articolului se referă la aceste două metode de extracţie, prin care sucul este deja diluat într-o anumită proporţie cu apă. În cazul obţinerii prin alte metode a sucului pur (nediluat) din frunze, e necesar ca dozele zilnice să fie reduse în mod corespunzător (cel mai adesea nu se depăşeşte o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi).
SALATĂ
     Porţia pentru o persoană se prepară dintr-o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (de floarea-soarelui sau de măsline, obţinut prin presare la rece). Se consumă la maximum 30 de minute de la preparare. Într-o cură de primăvară, se consumă o asemenea salată dimineaţa la prima masă, înainte de a începe să consumăm alte alimente şi o porţie la prânz. O cură cu salată durează minimum 12 zile. Pentru tratarea unor boli cronice, cura de salată durează 1-2 luni.
GENŢIANA şi CERENŢELUL
Aţi fost în pădure în luna noiembrie? Dacă nu, atunci ar trebui să o faceţi. Deşi pare greu de crezut, la sfârşitul „mohorâtei” toamne, natura este de o frumuseţe uimitoare. Ultimele frunze se cern în lumina aurie a soarelui dezvelind trunchiurile copacilor în toată puterea şi frumuseţea lor, în vreme ce tăcerea pădurii vesteşte somnul de iarnă. Arse de brumele dimineţii, aproape toate plantele s-au oprit din vegetaţie, trăgându-şi seva şi întreaga vitalitate înspre rădăcini. E vremea lor! Vremea celor mai puternice leacuri ascunse în adâncul pământului.
CerenŢelul    (Geum urbanum)
Trecem pe lângă el de zeci de ori, fără să ştim că este o plantă medicinală şi încă una de prim rang. Cerenţelul are nişte flori mici, galbene, cu cinci petale, este înalt de nici jumătate de metru, iar frunzele sale sunt dinţate. Rădăcina este puternică, perenă (dormitează iarna în pământ, reînviind odată cu primăvara) şi - foarte interesant - are un miros care aduce aminte de cuişoare, datorită unei substanţe volatile pe care o secretă ambele specii. Este extrem de răspândit, crescând în masă la adăpostul umbros al pădurii, dar şi pe marginile de drumuri, pe lângă casă ori pe locurile virane. Se culege de la el rădăcina (rizomul), care se scoate toamna, în noiembrie, când are maximum de principii active. Rizomii se dezgroapă, se spală rapid în curent de apă rece, se despică în două sau în patru şi se usucă în strat subţire, în locuri lipsite de umiditate şi bine aerisite. Atunci când rădăcinile capătă o consistenţă lemnoasă şi devin casante, rupându-se cu un pocnet sec, procesul uscării s-a încheiat. Rizomii de cerenţel se păstrează în săculeţe de hârtie, în locuri curate şi lipsite de umiditate. Iată, în continuare şi câteva utilizări terapeutice ale lor.
· Faringită, amigdalită, bronşită cronică - se ia de trei ori pe zi câte o jumătate de linguriţă rasă de pulbere de cerenţel. Tratamentul durează minimum 2 săptămâni în bolile acute şi 6 săptămâni în cele cronice, având efecte puternic antibiotice, astringente (reduce catarul) şi tonice.      
· Depresie psihică, melancolie, astenie fizică şi psihică - zilnic se administrează două căni de infuzie combinată de cerenţel. Se fac cure de şase săptămâni, cu două săptămâni de pauză. Cerenţelul este un stimulent blând, dar puternic al sistemului nervos central, iar aceste cure au o intensă acţiune tonică psihică, favorizând recăpătarea tonusului interior şi a bunei dispoziţii.
· Infecţii intestinale, dizenterie (adjuvant), diaree - se iau patru linguri de pulbere de rădăcină de cerenţel pe zi, până la eliminarea afecţiunii. Rădăcina de cerenţel are efecte antibacteriene, este un astringent excelent şi în plus, ajută la menţinerea vitalităţii pacientului. Atunci când diareea sau dizenteria este însoţită şi de o puternică deshidratare, se face o infuzie combinată din cerenţel şi coada-racului (Potentilla anserina), în părţi egale (1 linguriţă din fiecare, la o cană de apă), din care se beau 3-4 căni pe zi.
· Boala canceroasă - se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere sau jumătate de pahar de infuzie combinată de cerenţel, cu treizeci de minute înainte de masă. Această plantă este foarte utilă ca adjuvant în cancer, eliminând anumite tulburări conexe cu el. Astfel, cerenţelul ajută la recăpătarea apetitului alimentar, amplifică procesele de asimilare, oprind scăderea în greutate, împiedică apariţia deranjamentelor intestinale (la care sunt predispuşi, mai ales cei care ţin regimuri de crudităţi). În plus, ajută la menţinerea tonusului fizic şi, mai ales psihic, element de maximă importanţă la bolnavii de cancer.
· Hemoragie uterină, adjuvant în hemoragiile interne - se ia o doză de şoc de 2-3 linguriţe de pulbere de cerenţel, după care se continuă cu administrarea a câte o linguriţă de pulbere de patru ori pe zi, vreme de 4-5 zile. Cerenţelul reduce sângerările prin micşorarea calibrului vaselor sanguine, ajută la combaterea anemiei produse de hemoragii, menţine tonusul fizic, eliminând într-o mare măsură senzaţia de slăbiciune care apare după hemoragii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu