10 oct. 2011

Leacuri babesti - 39-

                                                     MĂGHIRANUL

Măghiranul (Majorana hortensis) este o plantă aromatică şi condimentară în compoziţia căreia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloacele cele mai rapide de mărire a imunităţii, care ne poate salva atunci când declanşarea guturaiului sau a gripei este iminentă. Secretul său este că are efecte de mărire rapidă a temperaturii organismului, producând un fel de acces de febră (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar să acţioneze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte controversată în medicină, tot mai mulţi cercetători susţinând că în anumite limite este extrem de benefică pentru organism, temperatura ridicată fiind un sprijin pentru anumite celule cu rol imunitar în neutralizarea microbilor. Cert este că 2-3 căni de ceai fierbinte de măghiran, pe lângă faptul că produc o transpiraţie intensă şi ne încălzesc puternic corpul, sunt adesea un remediu salvator în fazele incipiente ale răcelii. Să vedem în continuare cum se administrează şi cui îi este recomandat în mod special acest remediu.
Cum se administrează măghiranul?
O linguriţă de pulbere de măghiran (îl găsiţi în mai toate magazinele naturiste, chiar şi în cele alimentare, sub formă de condiment) se opăreşte cu o cană de apă fierbinte vreme de 15 minute, după care se filtrează şi se consumă cât mai cald. Se beau două-patru căni de infuzie fierbinte de măghiran într-un interval de timp de două ore, ceea ce va produce o puternică încălzire a corpului, precum şi o senzaţie de relaxare în toţi muşchii. Este bine să nu facem cantităţi mari de ceai dintr-o dată, ca temperatura acestuia să nu scadă, pierzându-şi efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util să ne pregătim nişte haine de schimb, pentru că pe parcursul tratamentului vom transpira intens. Acest tratament se aplică o zi, maximum trei (timp în care va trebui să ne ferim de frig şi vom evita oboseala), fiind cu adevărat salvator atunci când simţim că ne îmbolnăvim de gripă, în chiar primele faze ale bolii.
Cui îi este recomandat măghiranul?
În primul rând, este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin răceala extremităţilor sau care se confruntă cu oboseală şi contracturi musculare. De asemenea, tratamentul cu măghiran are efecte antidepresive şi chiar euforizante intense, fiind în consecinţă un remediu excelent pentru momentele de impas psihologic, când boala poate apărea ca o consecinţă a asteniei, tristeţii sau a lipsei noastre de tonus lăuntric. Foarte potrivit este acest tratament şi persoanelor supraponderale sau care reţin foarte multă apă în corp, efectele sale diuretice şi sudorifice puternice făcându-l un remediu ideal atât pe termen scurt, cât şi pentru cure mai lungi.
Precauţii şi contraindicaţii ale tratamentului intern cu măghiran
Această plantă nu va fi folosită de către persoanele care suferă de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febră cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).
Ginsengul românesc - BRÂNCA URSULUI (Heraclea sphondylium)
Creşte înaltă, chiar foarte înaltă pentru o plantă ierboasă, putând depăşi doi metri, are frunzele mari şi de un verde închis, florile albe şi seminţele late, cu un miros foarte pătrunzător şi un gust picant. O întâlnim de la deal, unde preferă pădurile luminoase şi umede, până la munte, unde creşte pe marginea drumeagurilor şi a pâraielor. Se folosesc de la ea rădăcinile, care se culeg primăvara, florile, seminţele şi frunzele, care se recoltează la începutul lui august. Toate părţile plantei au proprietăţi revigorante şi tonice, însă inflorescenţele şi mai ales, seminţele au o asemenea putere curativă, încât pe bună dreptate au fost asemănate cu ginsengul, pe care însă îl depăşesc în multe privinţe. Seminţele de brânca-ursului redau tinereţea biologică şi fertilitatea, reglează activitatea sistemului nervos, ajută la refacerea capacităţii funcţionale a rinichilor, previn şi combat cu o eficienţă extraordinară hipertensiunea, având multe alte întrebuinţări despre care vom vorbi în continuare.
Recoltare şi uscare
Florile şi seminţele de brânca-ursului se recoltează prin desprinderea lor de pe lujerul plantei, pe timp uscat şi pe cât posibil, spre orele serii, când razele soarelui au o intensitate mai mică. După recoltare se pun la uscat în strat subţire, pe hârtie, în locuri lipsite de umiditate şi bine aerisite, întrucât planta este sensibilă la umezeală şi poate mucegăi foarte uşor. Atunci când tijele inflorescenţelor devin rigide şi trosnesc când sunt îndoite, iar seminţele scot un sunet sec şi sunt tari la pipăit, procesul de uscare s-a încheiat, iar planta se pune la păstrare în săculeţi de pânză sau de hârtie.
Preparare şi administrare
Tinctura de brânca-ursului
Este cel mai eficient preparat obţinut din brânca-ursului, fiind o formă de administrare în care planta acţionează nu doar foarte puternic, ci şi extrem de rapid. Se obţine prin măcinarea inflorescenţelor şi seminţelor cu râşniţa electrică de cafea, după care pulberea obţinută se pune într-un borcan care va fi umplut până la o treime cu ea, restul fiind completat cu alcool de 70°. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de 8-10 zile, agitând din când în când conţinutul. Preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obţinută se păstrează în sticluţe mici şi închise la culoare.
Se administrează pe stomacul gol, de trei ori pe zi, câte o linguriţă de soluţie diluată în jumătate de pahar de apă.
Pulberea de brânca-ursului
Planta se macină cu râşniţa electrică de cafea sau se mărunţeşte în piuă, după care se pune la păstrare într-un borcan de sticlă închis ermetic. Se ia o linguriţă de pulbere pe stomacul gol de trei ori pe zi. La copiii peste 12 ani doza va fi înjumătăţită, cei cu vârsta între 6 şi 12 ani vor lua un sfert de linguriţă, iar sub această vârstă doza va fi de un vârf de cuţit. Planta se ţine sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. Este o formă de administrare folosită mai ales atunci când tinctura nu este tolerată.
Uleiul de brânca-ursului
10 linguri de pulbere din planta uscată se pun în jumătate de litru de ulei rafinat de floarea-soarelui şi se lasă să se macereze la soare vreme de trei săptămâni, într-un borcan închis ermetic, după care se filtrează prin tifon. Se va obţine un ulei ceva mai închis la culoare şi puternic aromat, care va fi păstrat în sticluţe mici, în locuri întunecoase, fiind folosit pentru aplicaţii externe.
Cataplasmă cu frunze de brânca-ursului
Frunzele proaspete sunt zdrobite cu sucitorul pe o planşetă de lemn, după care sunt aplicate pe zona tratată, unde se lasă vreme de 3-4 ore (eventual se fixează cu tifon prins cu leucoplast). După îndepărtarea cataplasmei, pielea se spală bine cu infuzie de muşeţel, după care se lasă să se zvânte la aer, evitându-se însă contactul direct cu razele solare.
Boli care se vindecă prin administrarea de brânca-ursului
Impotenţă - se ia tinctură, câte o linguriţă, de 3-4 ori pe zi.
Frigiditate - o linguriţă de tinctură luată cu 20-30 de minute înainte de actul sexual relaxează musculatura uterină, măreşte stimularea neuro-transmiţătorilor care generează dorinţa erotică şi ajută la dezinhibarea psihică.
Sterilitate la femei şi bărbaţi - se face tratament de lungă durată cu tinctură de brânca-ursului, câte o linguriţă de patru ori pe zi. Eficienţa este mult mărită dacă se ţine un regim lacto-vegetarian şi se renunţă la alcool, tutun şi cafea.
Menopauză prematură - se face un tratament progresiv cu tinctură. Se începe cu 20 de picături luate de trei ori pe zi, în prima săptămână şi se creşte doza cu câte 10 picături pe săptămână, până când se ajunge la 50 de picături, luate de trei ori pe zi, în a patra săptămână. Se face o lună de tratament cu zece zile de pauză. Această gradare a tratamentului este necesară pentru a preveni fenomenele neplăcute date de relansarea activităţii hormonale (bufeuri, nervozitate, sângerări menstruale prelungite). De asemenea, eficienţa tratamentului este sporită de o dietă lacto-vegetariană şi cu multe crudităţi.
Insuficienţă ovariană, insuficienta dezvoltare a sânilor şi a altor caracteristici feminine - o lingură de miere se amestecă bine cu o linguriţă de tinctură şi se ia pe stomacul gol înainte de masă. Se iau 3-4 asemenea doze pe zi.
Epilepsie - se fac cure succesive, de câte 40 de zile, cu 10-20 de zile pauză. Se ia pe nemâncate câte o linguriţă rasă de pulbere de brânca-ursului, de 3-4 ori pe zi.
Hipertensiune - 50 de picături de tinctură se administrează de patru ori pe zi, înainte de mesele principale.
Insuficienţă renală, adjuvant în boli venerice - se ia o linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul se face minimum 40 de zile şi are un efect de stimulare a circulaţiei sanguine şi a imunităţii locale, de restabilire a funcţiei renale.
Două aplicaţii externe
Adjuvant în scleroza în plăci - se aplică frunze zdrobite de brânca-ursului pe coloană, vreme de 3-4 ore pe zi. Tratamentul se repetă cât de des pe timpul verii, când se găsesc frunze crude din această plantă. În sezonul rece se fac masaje pe coloană cu ulei de brânca-ursului.
Răceli frecvente ale rinichilor, anexită şi metroanexită - tălpile se masează de două ori pe zi energic, cu ulei de brânca-ursului. Suplimentar se fac masaje cu ulei cald pe zona bazinului, după care se acoperă cu o pânză de bumbac şi o pătură de lână, pentru a păstra căldura. Tratamentul are un excelent efect de stimulare a imunităţii locale luând cu „mâna” răcelile de tot felul.
Precauţii la tratamentul cu brânca-ursului
Supradozarea acestui remediu produce reacţii de tip alergic, vasodilataţie periferică şi hipotensiune.
Afecţiunile prostatei manifeste sau latente pot fi activate de această plantă. În cazul în care apare o jenă la urinare, se va întrerupe tratamentul cu brânca-ursului şi se va trece la o cură cu ceaiuri din plantele: pufuliţă (Epilobium hirsutum) şi ghimpe (Xanthium spinosum), după care se va putea relua tratamentul iniţial. În caz de hipotensiune, planta va fi administrată împreună cu măghiranul (Majorana hortensis), care are rol compensator.
Planta este contraindicată femeilor gravide. După tratamentul extern cu brânca-ursului este interzisă expunerea la soare, deoarece are proprietăţi fotosensibilizante.
„Le recomand tuturor celor care au probleme legate de epilepsie să apeleze la virtuţile acestei plante”
„Toţi bărbaţii ar trebui să cunoască această plantă”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu