10 oct. 2011

Leacuri babesti - 21-

                                                             ARMURARIUL(Silybum marianum)

Este o plantă ţepoasă, de vreun metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roşietice, care fac nişte seminţe cu gust amărui. Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. De ce? Pentru că în seminţele sale se ascund substanţe cu o extraordinară acţiune benefică asupra ficatului. Studii făcute în Germania, Statele Unite, Italia, Austria au arătat că armurariul este în prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecţiunilor hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu. Mai mult, armurariul este un anti-toxic redutabil, ajutând organismul să reziste celor mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice, până la gazele industriale sau metalele grele. Să cunoaştem în continuare mai bine acest remediu, cu adevărat miraculos.
Unde găsim armurariul
Armurariul (Silybum marianum) este la noi în ţară o plantă exclusiv de cultură, care creşte în zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpaţii Sudici. Cândva se cultiva în aceste zone pe suprafeţe întinse, fiind obţinut chiar un soi românesc original, numit „de Prahova”, bogat în silimarină, principala substanţă activă a acestei plante. În zilele noastre, planta este cultivată doar pe suprafeţe reduse, de către producătorii particulari. Găsim în prezent seminţele de armurariu în Plafaruri, sub formă de ceai sau preparate sub formă de tinctură. Înainte de a cumpăra ceaiul de armurariu, uitaţi-vă cu atenţie la termenul său de valabilitate, întrucât este o plantă cu principii active foarte sensibile şi care se degradează puternic în timp. Din acest motiv şi prepararea sa este foarte delicată, aşa cum vom vedea în continuare:
Ceaiul de armurariu
Este, conform părerii cercetătorilor americani, varianta cea mai puţin inspirată de a folosi armurariul, întrucât flavonoidele din compoziţia sa se degradează puternic în contact cu apa clocotită. Din acest motiv, formele de administrare preferabile sunt cele pe care le vom prezenta în continuare:
Pulberea
Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sită pentru făină albă. Ideal ar fi, spun biochimiştii, să se macine pulberea cu 5-10 minute înainte de administrare, aşa încât oxidarea principiilor active să fie cât mai redusă. Dacă procedeul vi se pare dificil, atunci păstraţi pulberea de armurariu într-un borcan ermetic închis, la rece şi la întuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Se ia 1 linguriţă rasă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.
Extractul hidroalcoolic (tinctura)
Este, probabil, forma de administrare ideală, pentru că acest preparat se poate păstra mult timp (2 ani), fără a-şi pierde calităţile terapeutice. Iată cum se prepară tinctura: se pun într-un borcan douăzeci de linguri de pulbere de seminţe de armurariu, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 14 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare şi se păstrează vreme de maximum 2 ani. Se administrează de regulă o linguriţă, de 4 ori pe zi.
Infuzia combinată
Cum arată şi numele, combină extracţia la rece cu cea la cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lăsă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă. Doza: 3 căni pe zi.
Cataplasma
2-3 linguri de pulbere fin măcinată din seminţe de armurariu se amestecă cu apă călduţă pentru a forma o pastă ce va fi aplicată extern pe locurile afectate. Se leagă deasupra un tifon curat, cataplasma fiind menţinută astfel timp de minimum 2-3 ore.
Boli în care se folosesc seminţele de armurariu
·  Hepatita virală A, B şi C - numeroase studii efectuate în Statele Unite au arătat ca flavonoidele din compoziţia seminţelor de armurariu favorizează regenerarea celulelor hepatice, măresc capacitatea organismului şi în special a ficatului de a se apăra de infecţii. Într-o primă fază, armurariul se ia sub formă de infuzie combinată (întrucât se recomandă un aport consistent de lichide): 1 litru şi jumătate pe zi, vreme de 3 săptămâni. Apoi se face o pauză de 15 zile, după care armurariul se administrează sub formă de pulbere, din care se ia o linguriţă de 4 ori pe zi.
·  Icter, insuficienţă hepatică - silibinina conţinută de armurariu împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice, stimulează eliminarea compuşilor toxici din celulele hepatice. Se administrează zilnic jumătate de litru de infuzie combinată de armurariu, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.
· Ciroza hepatică - o comisie medicală oficială din Germania a dat în urmă cu doi ani avizul favorabil pentru folosirea armurariului în tratamentul bolnavilor de ciroză. Această plantă, se spune în raportul comisiei, este un foarte bun stimulent al activităţii ficatului, împiedică fibrozarea acestuia şi ajută la regenerarea sa. Se ia sub formă de pulbere, câte o linguriţă rasă de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauză.
      · Diskinezie biliară, litiază biliară - se face un amestec de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, în proporţii egale. Se ia din această combinaţie o linguriţă de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mesele principale. Are un puternic efect de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii. Tratamentul se recomandă şi în cazul dispepsiei sau al digestiei dificile.
      · Otrăvire cu ciuperci toxice - se consumă vreme de 10 zile, din abundenţă, infuzie combinată de armurariu (minimum un litru pe zi), care susţine activitatea hepatică şi neutralizează direct acţiunea unor substanţe toxice din ciuperci (în special amanitina şi faloidina).
· Intoxicaţie cu metanol, cu tetraclorură de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care atacă ficatul - se administrează vreme de o săptămână un litru şi jumătate de infuzie combinată de armurariu pe zi. Este un tratament adjuvant foarte util pentru protejarea organelor interne şi a sistemului nervos.
· Alcoolism - se fac cure de trei săptămâni, cu două săptămâni de pauză, cu infuzie combinată de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Armurariul nu diminuează depedenţa de alcool, însă ajută la refacerea ficatului (greu încercat de consumul sistematic al acestei substanţe) şi foarte important, susţine activitatea nervoasă, ajutând chiar la recăpătarea reflexelor şi a coordonării normale, reducând tremurul membrelor şi alte simptome de acest gen. Un studiu făcut pe pacienţii alcoolici dintr-un spital de profil din Spania sub conducerea medicului A. Pares a pus în evidenţă toate aceste efecte benefice ale armurariului.
Două aplicaţii externe
· Psoriazis - se aplică o dată pe zi o cataplasmă cu pulbere de seminţe de armurariu, pe locurile afectate. Suplimentar se face o cură internă cu seminţe de armurariu, sub formă de tinctură, 4 linguriţe pe zi, pentru dezintoxicare.
· Adjuvant în cancerul de piele - o dată la două zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona bolnavă. Suplimentar, se face un tratament intern, aşa cum vom vedea în capitolul special dedicat bolii canceroase.
Precauţii la tratamentul intern cu armurariu
Studiile efectuate până în prezent nu au pus deocamdată în evidenţă efecte secundare nocive la administrarea armurariului pe cale internă sau externă. Singura observaţie în acest sens este că dozele mari pot provoca (rareori) scaune diareice, caz în care se vor diminua, sau în cazurile grave, se va întrerupe administrarea.
Armurariul şi cancerul
Seminţele de armurariu sunt „găselniţa” de ultimă oră a cercetătorilor care caută noi mijloace pentru prevenirea şi combaterea bolii canceroase. Zeci de studii, unele dintre ele finalizate, altele în curs de derulare, arată că seminţele acestei plante sunt un inamic redutabil al cancerului. Ele sunt recomandate atât persoanelor sănătoase, pentru a preveni această maladie, cât şi celor deja bolnave, pentru a o putea combate şi pentru a-i diminua efectele nefaste asupra organismului.
Iată câteva elemente practice în acest sens:
· Pentru a preveni cancerul: faceţi la fiecare schimbare de anotimp o cură cu seminţe de armurariu, consumând 4 linguriţe de tinctură pe zi, vreme de trei săptămâni. Această plantă activează sistemul imunitar (favorizând fagocitarea celulelor maligne), neutralizează radicalii liberi, reîntinereşte organismul. Studii făcute în rândul populaţiilor mediteraneene şi din Asia Centrală, unde această plantă este consumată în mod tradiţional, arată că incidenţa cancerului este de până la trei ori mai mică la cei care consumă frecvent această plantă.
      · Combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei - este un domeniu de maximă importanţă pentru cei care recurg sau au recurs la medicaţia de sinteză, pentru combaterea bolii canceroase. Seminţele de armurariu (arată studiile făcute în câteva spitale americane) sunt printre puţinele remedii cunoscute care au eficienţă dovedită în combaterea teribilelor efecte adverse ale citostaticelor. Un litru de infuzie combinată de armurariu, consumată zilnic vreme de 20 de zile, susţine activitatea hepatică, menţine capacitatea de luptă a sistemul imunitar şi împiedică apariţia simptomelor neurologice, provocate de administrarea acestui tip de medicaţie.
· Cancerul de prostată şi hepatic - sunt cele două localizări ale bolii canceroase, în care a fost verificată clinic acţiunea favorabilă a seminţelor de armurariu sau a silimarinei (un complex de principii active secretate de această plantă). Se ia câte o linguriţă de pulbere de seminţe de 4 ori pe zi, în cure de 15 zile, cu 10 zile de pauză.
Alte forme de cancer, în care studiile de laborator au pus în evidenţă acţiunea curativă a armurariului, sunt cancerul pulmonar, cancerul la sân, cancerul ovarian, cancerul la intestinul gros şi cancerul de piele. În prezent sunt în derulare studii care - se speră - vor confirma eficienţa acestei plante lipsite de toxicitate în toate aceste forme de cancer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu