10 oct. 2011

Leacuri babesti - 22-

                                                                 Polenul

Pentru prima dată în România se găseşte POLEN MEDICINAL MONOFLOR (extras dintr-o singură floare).
Polenul, supranumit de unii autori „o minune a vieţii”, constituie una dintre marile dileme ale lumii vegetale. Fiecare grăuncior de polen reprezintă un concentrat alimentar şi în acelaşi timp, o farmacie a naturii foarte bine pusă la punct. Cu alte cuvinte, un „concentrat” dătător de viaţă. Polenul este un aliment extraordinar de hrănitor, dar datorită compoziţiei sale extrem de diverse, poate fi folosit şi ca remediu natural, fiind un produs foarte bine tolerat. Astfel, polenul ajută la creşterea rezistenţei organismului faţă de agresiuni externe de tip fizic, chimic ori biologic; ne oferă din abundenţă substanţe necesare sistemului nervos pentru a putea rezista, cu o flexibilitate mai mare, stresului zilnic; în practica medicală curentă, este folosit în special în scop profilactic (de prevenire a bolilor), dar şi terapeutic - pentru ameliorarea ori chiar vindecarea a numeroase afecţiuni.
Când vorbim despre polen, avem în minte reprezentarea polenului poliflor - un veritabil curcubeu de culori, provenind de la diverse plante. În literatura de specialitate s-a discutat însă, încă din anii ‘70, despre polenurile monoflore. Alin Caillas, unul din cei mai cunoscuţi autori francezi de cărţi apicole, face în lucrarea sa „Polenul” o clasificare a acestora şi a proprietăţilor lor, după cum urmează: polenul de salcâm - bun pentru stomac şi calmant; polenul de busuioc - stimulează stomacul şi funcţiile gastrice; polenul de albăstriţă - favorizează diureza; polenul de limba-mielului - acţionează benefic asupra aparatului pulmonar; polenul de vişin - este un excelent diuretic; polenul de castan dulce - decongestionează ficatul şi prostata şi ajută la retragerea varicelor; polenul de rapiţă - acţionează asupra ulcerelor varicoase; polenul de mac - eficace contra tusei în general şi în special contra bronşitelor, a anginelor şi chiar a tusei convulsive; foarte uşor narcotic, deoarece conţine puţin opium, se recomandă persoanelor nervoase, care suferă de insomnii; polenul de lavandă - acţionează favorabil asupra stomacului şi în cazurile de inapetenţă (lipsa poftei de mâncare); polenul de păpădie - diuretic, depurativ şi uşor laxativ; polenul de măr - întăritor general, are acţiune benefică asupra inimii; polenul de mur - este preţios ca tonic general, eficace în diaree şi dizenterie; polenul de salvie - diuretic, regularizează menstrele; polenul de salcie - tonic, sedativ şi anafrodisiac; polenul de cimbrişor - preţios pentru activarea circulaţiei, tonic, uşor afrodisiac; polenul de tei - un calmant indicat pentru persoanele nervoase şi suferinde de insomnie; polenul de păducel - tonic cardiac, echilibrant al sistemului nervos şi sedativ, util în ameţeli, palpitaţii, tulburări circulatorii, angină pectorală.
Care este cel mai bun polen?
Cel mai bun polen este acela care se potriveşte cu necesităţile organismului uman. Pentru o persoană sănătoasă, cel mai bun polen poate fi cel poliflor, uscat tradiţional. Persoanele care suferă însă de diverse afecţiuni, în special cronice, este bine să consume polenul proaspăt recoltat şi imediat băgat la congelator şi/sau conservat în miere.
     Suntem bucuroşi să anunţăm că, pentru prima dată în România (şi printre primii în lume!), în mod organizat şi păstrând o calitate maximă, s-a început recoltarea polenului medicinal monoflor.
Înainte de a cumpăra şi consuma polen, este bine să ştim următoarele lucruri:
· polenul este un produs natural, recoltat natural, dar poate cauza uneori reacţii adverse; consultaţi-vă medicul curant (ideal să fie specializat în apifitoterapie) înainte de a începe o cură cu polen;
· polenul este în mod normal foarte bine tolerat de organism, în special dacă se ia în primele 7-10 zile după mese, bine diluat în iaurt sau lapte prins;
· se poate asocia cu alte terapii clasice ori naturiste;
· este uşor de administrat şi se integrează uşor în alimentaţia zilnică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu