Afecţiuni specifice primăverii care se previn şi se tratează cu propolis
· Gripa, guturaiul - un studiu realizat de către un cercetător german, A. Scheller, a arătat că la pacienţii care iau 50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infecţie cu virusul gripal scade cu până la 40%. De asemenea, la majoritatea pacienţilor trataţi astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, faţă de 6-7 zile la lotul martor.
· Bronşita, bolile respiratorii cu secreţii abundente - se ia de patru ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni. Propolisul este un excelent antibiotic, care acţionează progresiv inhibând dezvoltarea bacteriilor, refăcând ţesuturile lezate de către acestea, favorizând eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii.
· Gastrita, ulcerul - se pun 30 de picături de tinctură de propolis pe o felie de pâine albă uscată se amestecă bine şi se înghite pe stomacul gol. Se iau 4-6 asemenea doze pe zi, care au efect cicatrizant asupra pereţilor gastrici, reglează cantitatea de sucuri acide secretate. Reţineţi, însă, că dacă nu se administrează pe o cantitate suficient de mare de pâine uscată, tinctura poate agrava gastrita, din cauza alcoolului pe care îl conţine.
· Colita de fermentaţie şi de putrefacţie - se pun 50 de picături de tinctură de propolis într-o lingură de miere şi se înghit pe stomacul gol. Se iau 3 asemenea doze pe zi, înainte de masă. Vindecarea apare în maximum 5 săptămâni. La persoanele cu colită de fermentaţie pe care mierea de albine o agravează, se va lua aceeaşi cantitate de tinctură de propolis pe pâine uscată. Medicul bulgar S. Nikolov a făcut un studiu cu acest tratament pe 45 de pacienţi suferind de colită, observând după o lună la 43 dintre ei reacţii pozitive. În general, după maximum 20 de zile, durerea şi celelalte simptome deranjante au dispărut, tratamentul fiind continuat doar pentru consolidarea efectului.
· Astenia - anumite substanţe numite flavonoide din compoziţia propolisului au efecte excepţionale în tratarea asteniei de primăvară. Ele au efecte tonice nervoase, împiedică degradarea unor vitamine esenţiale pentru organism (cum ar fi vitamina C), relansează activitatea hormonală. Contra asteniei de primăvară se face o cură de trei săptămâni cu miere propolizată, timp în care se iau 6 linguriţe pe zi, din acest preparat.
· Căderile imunitare - studii făcute în paralel în Japonia, Statele Unite, Rusia au pus în evidenţă faptul că propolisul activează foarte puternic sistemul imunitar. Extractul alcoolic de propolis (adică tinctura) administrat sistematic măreşte producţia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, ceea ce determină o mult mai mare rezistenţă la infecţiile cu orice tip de germen. Pentru creşterea imunităţii se face o cură de 3 săptămâni, timp în care se iau câte 30-40 de picături de tinctură de propolis, de 4 ori pe zi.
· Hipertensiunea şi tulburările de ritm cardiac - cercetările făcute în spitalul de cardiologie din Jiangsu, China, au pus în evidenţă că administrarea a 300 mg de propolis (aproximativ 150 de picături de tinctură) zilnic conduce la scăderea presiunii arteriale, la normalizarea ritmului cardiac, la scăderea cantităţii de colesterol din sânge. De asemenea, s-au constatat efecte de refacere a elasticităţii vaselor de sânge.
Alte boli care se tratează cu propolis
· Boala canceroasă - peste 30 de studii, cu efecte mai mult decât promiţătoare, cu extracte de propolis, folosite atât intern cât şi extern, s-au făcut în diverse laboratoare de medicină experimentală şi spitale din întreaga lume. Folosit intern, 30-50 de picături de tinctură administrate de 4 ori pe zi, propolisul împiedică dezvoltarea celulelor maligne, creşte capacitatea sistemului imunitar de a fagocita celulele canceroase, ajută la restabilirea echilibrului organic al bolnavilor de cancer. Rezultate bune s-au obţinut cu tratamentul intern cu propolis în tratarea cancerului la sân, a cancerului de colon şi genital, a melanomului malign, a metastazelor pulmonare şi hepatice. Un studiu făcut în Iugoslavia mai pune în evidenţă că administrarea sistematică a propolisului înlătură o bună parte a efectelor nefaste ale aplicării radioterapiei în cancer. De asemenea, propolisul are efecte extraordinare utilizat extern, pe plăgile canceroase.
· Giardia - infecţia cu protozoarul Giardia lamblia cedează la un tratament de 30 de zile făcut cu tinctură de propolis. Se iau 50 de picături pe o bucăţică de pâine, de patru ori pe zi, înainte de masă.
· Tuberculoza - un studiu făcut într-un spital din Rusia de V.H. Karinova şi E.I. Rodionova pe 135 de pacienţi cu tuberculoză a avut rezultate uimitoare. Ele au administrat, vreme de 10 luni, câte 7-10 ml de tinctură pe zi. La trecerea acestui interval de timp, la aproape 25% dintre pacienţi s-a constatat remisia completă a bolii, iar la ceilalţi - cu excepţia a 12 pacienţi - îmbunătăţiri substanţiale ale stării de sănătate. Toţi cei 12 pacienţi care nu au răspuns la acest tratament sufereau de tuberculoză renală.
Tratamente externe cu propolis
· Herpes cu diferite localizări - se aplică pe locul afectat tinctură de propolis prin picurarea directă cu o pipetă şi nu prin ştergerea cu un tampon de vată (deoarece propolisul tinde să precipite mai rapid pe tampon), până se creează o mică crustă pe suprafaţa tratată. Se repetă procedura de 2-3 ori pe zi. Timpul de vindecare scade în 80% din cazuri de 3-4 ori, iar posibilitatea de recidivă se înjumătăţeşte - aşa sună concluziile unui studiu suedez efectuat în 1995.
· Eczeme infecţioase - se pun zilnic comprese cu tinctură de propolis, care se ţin vreme de o oră. În eczemele uscate se fac aplicaţii cu unguent de propolis sau cu cremă de gălbenele şi propolis, de 2-3 ori pe zi.
· Arsuri - în arsurile uşoare se fac aplicaţii cu unguent de propolis sau unguent de propolis şi tătăneasă. În arsurile grave se aplică tinctură de propolis - produce usturimi foarte puternice, dar efectele sale vindecătoare sunt uimitoare.
· Coşuri, acnee, furuncule, abcese - se aplică pe locul afectat tinctură de propolis cu un tampon de vată. Efecte uimitoare în tratarea coşurilor şi acneei are un preparat numit „Dermogent”, pe bază de propolis şi alte câteva plante (rostopască, tătăneasă, coada-şoricelului, etc.), care în 24-48 de ore provoacă dispariţia formaţiunilor tratate de pe piele.
· Cancer de piele, tumori exteriorizate - se pune, timp de o oră pe zi, o compresă cu tinctură de propolis pe locul afectat. După scoaterea compresei cu tinctură de propolis, pielea se lasă să se zvânte la aer vreme de minimum 30 de minute. Tratamentul se face 30-60 de zile continuu.
· Ulceraţii pe piele, ulcer varicos - 64 de pacienţi cu ulcere de gambă, cu vârste între 23 şi 98 de ani, au fost trataţi cu tinctură de propolis şi unguent. S-au făcut aplicaţii zilnice cu tinctură pe zona ulcerată şi tratament la periferie cu unguent de propolis. Durata tratamentului a fost între 4 şi 12 săptămâni. La final, 19 din cei 64 de pacienţi nu mai aveau nici un semn clinic al bolii, iar alţi 39 de pacienţi erau într-o condiţie mult îmbunătăţită.
Precauţii şi contraindicaţii
La anumite persoane propolisul poate da, administrat intern sau în contact cu pielea, reacţii alergice. Din acest motiv, înainte de a începe un tratament cu acest produs este necesar să facem un test, administrând intern sau aplicând pe piele câteva picături de tinctură şi văzând care este reacţia. Dacă apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie, dacă se declanşează catar respirator sau apare înroşirea pielii, nu se va face tratament cu propolis. Un substitut excelent pentru propolis sunt mugurii de plop şi tinctură de muguri de plop, care au efecte relativ similare, dar sunt mult mai bine tolerate de către organism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu