10 oct. 2011

Leacuri babesti - 17-

                                             TERAPIA CU STRUGURI

Cura de mare intensitate
Începe cu o perioadă „de încălzire” de trei zile, în care se consumă progresiv: o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua zi, ajungându-se la 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. După aceste zile în care ne obişnuim digestia şi metabolismul cu strugurii, urmează 5 zile (dacă vreţi să slăbiţi drastic pot fi şi 10 zile), în care se consumă numai şi numai struguri, ca atare sau sub formă de suc (must). Se consumă în fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1,2 litri de suc proaspăt, cantitatea maximă fiind de 3-4 kg de struguri ori 2,4 litri de suc pe zi. După ultima zi de cură ne reobişnuim gradat cu alimentele normale, consumând mai întâi infuzii de plante îndulcite cu miere şi alimente uşoare (supe de legume calde, cartofi fierţi), ajungând ca în 3-4 zile să ne alimentăm normal.
Recomandări: pentru un maximum de efect este necesar, în primul rând, ca întotdeauna să fim bine aprovizionaţi cu struguri, aşa încât să nu rămânem fără „combustibil” şi să apelăm, sub imboldul foamei, la alimentele din frigider. Strugurii trebuie să fie dulci, bine copţi, proaspeţi (să nu fi intrat în fermentaţie sau să se fi deshidratat la soare) şi parfumaţi. Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde neîndulcite de chimen, menta piperată ori cimbrişor pentru a vă încălzi corpul (care în această perioadă este mai sensibil la frig) şi pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.
Efecte: cura de mare intensitate este o veritabilă mătură pentru organism, ne curăţă de toxine, elimină prompt obezitatea, reglează metabolismul, întăreşte sistemul cardiovascular. Cura cu struguri curăţă şi înfrumuseţează tenul şi pielea, combate acneea, erupţiile cutanate, ajută la vindecarea dermatozelor, rebele la alte forme de tratament. În urma proceselor de dezintoxicare declanşate prin această cură, pielea devine strălucitoare şi catifelată, iar surplusul de greutate este cu uşurinţă eliminat.
Cura de intensitate medie
Timp de două zile pe săptămână nu se consumă nimic altceva decât struguri: 1,5 - 3 kg pe zi. Ziua de cură începe întotdeauna la ora 00 şi se termină la ora 00 a zilei următoare. Este bine ca zilele de cură să nu fie la o distanţă prea mare una de cealaltă, repausul de o zi între ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri şi duminică - când programul este mai lejer).
Recomandări: Cura de două zile pe săptămână trebuie ţinută o lună. Veţi vedea că, în acest răstimp, organismul va cere instinctiv alimente mai uşoare şi mai bogate în vitamine şi minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce vă va ajuta să slăbiţi armonios. În cazul în care apar probleme, cum ar fi diaree uşoară sau crampe, puteţi consuma în ziua de cură mici cantităţi de ceai de chimen ori mentă, neîndulcite. La ieşirea din cură introduceţi pâinea prăjită, orezul, aperitivele uscate.
Efecte: scăderile în greutate sunt mai puţin spectaculoase ca la cura precedentă, dar dacă între zilele de cură menţineţi o alimentaţie regulată (fără suplimente între mese) şi uşoară (fără prăjeli, carne, dulciuri suculente) veţi scădea încet şi sigur în greutate - 1-3 kilograme pe săptămână. În rest, se menţin efectele de la cura precedentă, dar ceva mai reduse.
Cura în varianta blândă
Inedit la această cură este că se pot consuma şi alte alimente în afară de struguri. Cantitatea de struguri creşte gradat astfel: în prima zi se consumă o jumătate de kilogram de struguri, repartizaţi la cele trei mese principale (de exemplu, câte un ciorchine înainte de fiecare masă). A doua zi se va consuma cu o jumătate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri, repartizaţi la mesele principale. Se creşte cu câte o jumătate de kilogram pe zi, aşa încât, în a şasea zi, se ajunge la 3 kilograme de struguri, repartizaţi la cele trei mese principale. Se menţine această cantitate timp de încă trei zile (deci în zilele 7, 8, 9), după care se revine la alimentaţia normală.
Recomandări: strugurii se consumă întotdeauna înainte de masă, fiind repartizaţi echilibrat, aşa încât să nu ajungem să mâncăm la cină 2 kilograme de struguri, în timp ce în restul zilei ne-am delectat cu toate bunătăţile, în afară de struguri. Între mese nu se mănâncă nimic. Mesele se iau pe cât posibil la aceeaşi oră. Cura se poate repeta după trei zile de pauză.
     Efecte: scăderea în greutate este lentă, dar sigură, cu condiţia să nu facem abuzuri alimentare. Strugurii (mai ales cei dulci şi cu un parfum fin, gen Hamburg) sunt printre puţinele fructe al căror consum nu produce o creştere spectaculoasă a poftei de mâncare. Datorită faptului că sunt bogaţi în zaharuri foarte uşor asimilabile, consumarea lor elimină prompt stările de slăbiciune (provocate de scăderea glicemiei), care apar frecvent în curele de slăbire. Mai mult, s-a constatat o acţiune echilibrantă la nivel nervos, ce are drept efect eliminarea nevoii imperioase şi maladive de a mânca pe durata curei. Persoanele care au un apetit „tăios”, care nu rezistă la regimuri mai radicale (cum ar fi postul negru), pot apela cu încredere la această cură, impunându-şi doar să mănânce la ore regulate şi să înceapă fiecare masă, conform prescripţiei, cu struguri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu