10 oct. 2011

Leacuri babesti - 18-

                      MIC GHID TERAPEUTIC AL CUREI CU STRUGURI

Obezitate şi îngrăşare - toate cele trei cure cu struguri vizează explicit o scădere mai mult sau mai puţin bruscă în greutate. Important este că, pe lângă acest efect, se produce şi o eliminare masivă a toxinelor din corp, care va favoriza apoi menţinerea greutăţii în limitele pe care le dorim.
Hipertensiune - în formele uşoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent şi foarte blând. Ea nu le este însă recomandată celor cu hipertensiune gravă, cărora medicul le-a contraindicat aportul de lichide în organism.
Bolile de ficat (hepatită, sechele post-hepatice) - cura trebuie făcută cel puţin o dată pe an, după ea evitându-se consumul alimentelor grase, grele, prăjeli etc.
Afecţiuni biliare - cura cu struguri este recomandată mai ales în tratamentul dispepsiei, a colecistitei şi pentru prevenirea şi tratamentul litiazei biliare în forme uşoare.
Digestie lentă - se recomandă ca strugurii (nu foarte dulci) să fie consumaţi cu minimum 30 de minute înainte de masă.
Constipaţie - strugurii stimulează digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor acţionând ca un „piston natural” care împinge din colon materiile reziduale.
Gută - strugurii în cantitate mare mobilizează şi elimină din organism acidul uric.
Tulburări hormonale la femei - se pare că strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor şi glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii frumuseţii feminine. Din acest motiv cura cu struguri este indicată contra îmbătrânirii premature a pielii, hirsutismului (creşterea firelor de păr în zone nespecifice la femei), acneei, uzurii fizice pe fond de stres, eczemelor de etiologie necunoscută.
     Menometroragii - se recomandă mai ales strugurii roşii şi negri mai bogaţi în taninuri, care reduc cantitatea de sânge menstrual şi chiar opresc sângerarea.
Anemie - mai ales strugurii roşii şi negri conţin substanţe antianemice în cantităţi importante, în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului.
Hemoroizi - strugurii cu tot cu coajă sunt un remediu extraordinar contra constipaţiei şi în acelaşi timp, un tonic venos. Cura cu struguri, împreună cu remediile locale (unguent de tătăneasă, de cătină) este o combinaţie infailibilă în această afecţiune.
Contraindicaţii la cura cu struguri
Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea gravă, retenţia de apă în ţesuturi, colita de fermentaţie, diareea cronică.
Reţete de frumuseţe
Sucul proaspăt de struguri este o excelentă soluţie demachiantă şi întineritoare a pielii. Are un efect vitaminizant, uşor răcoritor şi calmant. Este recomandat atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras şi cel iritat. Se fac seara spălări ale feţei cu o bucăţică de vată înmuiată bine în suc, după care se aplică pe faţă vreme de 10 minute un tifon îmbibat cu suc de struguri. În general, se folosesc strugurii albi şi ceva mai acri.
Cojile care rămân de la stoarcerea strugurilor reprezintă, din punct de vedere medicinal, cea mai activă parte a strugurelui. Aici, în coajă, se găsesc taninurile, substanţe cu efecte astringente, cicatrizante şi antiseptice asupra pielii. După stoarcerea sau pasarea strugurilor, se formează turte din cojile rămase, care se aplică direct pe faţă, timp de 10-30 de minute pe zi. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori mari (coajă de portocală) şi a dermatozelor uşoare. Tratamentele tenului cu coajă de strugure pot fi făcute şi ocazional, dar efecte mai vizibile şi mai durabile se obţin prin 5-7 zile de tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu