10 oct. 2011

Leacuri babesti - 25-

                                                              ORZUL
Puţini ştiu că această cereală cu boabele tari şi cu gustul destul de aspru este printre primele plante cultivate pe Terra, cu 4000 de ani în urmă ea fiind întâlnită pe mari suprafeţe, din Egipt şi până în India. În China, este considerată una dintre cele cinci plante sfinte, fiind folosită atât ca aliment, cât şi ca bază pentru o gamă impresionantă de medicamente naturiste. În Europa, orzul e consumat în cantităţi tot mai mari în ultimii ani ca suc, obţinut prin centrifugarea plantelor tinere şi sub formă de fulgi, obţinuţi prin presare la rece. Aceşti fulgi sunt foarte digerabili şi păstrează practic nealterate proprietăţile terapeutice ale boabelor de orz, proprietăţi care vom vedea că nu sunt deloc de neglijat:Hepatita de toate tipurile, sechelele posthepatice şi hepatita cronică evolutivă - fulgii de orz au efect drenor hepatic şi ajută la regenerarea celulelor din ficat. Au un efect foarte bun mai ales preparaţi cu miere de albine şi fructe, cum ar fi afinele, cătina, merele, gutuile. Hipotensiunea - consumul regulat de fulgi de orz măreşte pe cale naturală tensiunea arterială, fără a apărea riscul hipertensiunii, tensiunii arteriale oscilante sau al palpitaţiilor. De asemenea, orzul este cunoscut pentru efectele sale de prevenire a ischemiei cardiace.Diaree, dizenterie şi febră tifoidă (adjuvant) - se consumă fulgi de orz în amestec cu infuzii îndulcite din plante, cum ar fi menta, busuiocul, ceaiul negru.
Atonia gastrică şi intestinală, probleme de digestie şi apetit la persoanele sedentare - se consumă dimineaţa şi seara câte o farfurie de fulgi de orz combinaţi cu fructe acrişoare, tăiate mărunt (mere, grapefruit, afine, cătină, coacăze) şi miere. Tuberculoză, bronşită cronică - fulgii de orz sunt amestecaţi cu lapte fierbinte, miere şi un vârf de cuţit de pudră de ghimbir. Se consumă această combinaţie uşoară, foarte hrănitoare şi cu efecte de stimulare a imunităţii, la micul dejun şi cină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu