10 oct. 2011

Leacuri babesti - 24-

                                                             PORUMBUL
ă în urmă cu mai bine de jumătate de mileniu din America de către primii exploratori spanioli, a fost aclimatizată în România abia în jurul anului 1700. Dar, deşi a fost cultivată târziu, s-a răspândit extrem de rapid, devenind un aliment de bază mai ales în lumea satelor, unde mămăliga a înlocuit pâinea. Este inutil să mai spunem cum se prepară mămăliga, ea fiind azi o specialitate a bucătăriei româneşti. Ar mai trebui doar adăugate câteva dintre calităţile terapeutice ale acestei mămăligi, calităţi care nu sunt deloc de neglijat, ea putând fi un ajutor preţios în tratarea unor afecţiuni.
Planta, adus
Obezitate
Dischinezie biliar
Gastrita hiperacid
Cataplasma cu m: în medicina populară românească se ştie că răcelile care nu cedează la nici un tratament se vindecă prin aplicarea unei cataplasme cu mămăligă caldă. Pe pieptul bolnavului se pune un ştergar subţire sau un tifon, iar pe acesta se întinde un strat gros de mămăligă, atât de fierbinte cât se poate suporta (atenţie, să nu apară opăriri!), după care se pune un material impermeabil deasupra şi o pătură ca să păstreze căldura. Pacientul se ţine astfel jumătate de oră, după care cataplasma se îndepărtează. Acest tratament se aplică în bronşita acută şi gripă, pneumonie, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.
ă şi ulcerul
- sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidităţii şi o acţiune uşor calmantă, sedativă. Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat ca mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita. ămăligă
ă, dispepsie, colecistită
- porumbul măreşte secreţia de bilă şi facilitează evacuarea sa, având şi efecte antiinflamatoare biliare. Consumul mămăligii în loc de pâine, asezonată cu multe salate de crudităţi, duce la reducerea şi eliminarea în timp a acestor probleme.
ămăliga conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa. Hipotiroidie ătat că la cei care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse considerabil.- studiile de specialitate au ar
- mai mult ca orice aliment, m

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu