10 oct. 2011

Leacuri babesti - 14-

                                                                  MUŞTARUL

Există două specii de muştar: una cu seminţele albe (Sinapis albă), care are efecte mai blânde (dar este şi mai slabă din punct de vedere terapeutic) şi una cu seminţe negre (Sinapis nigra), cu un puternic gust picant şi extrem de rubefiantă, care este de obicei preferată în terapie. Ambele sunt intens folosite în medicina populară, mai ales ca aplicaţii externe în bolile bronho-pulmonare, în care fac adevărate minuni. Să vedem în continuare câteva modalităţi de preparare şi câteva utilizări terapeutice ale ambelor specii de muştar:
Reţete cu muştar
Făină de muştar
Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea sau prin zdrobire în piuă. Se păstrează în recipiente închise la culoare şi în locuri răcoroase. De regulă, este de preferat ca făina de muştar să fie folosită în primele 2-3 săptămâni de la preparare, după aceea proprietăţile sale curative diminuându-se progresiv.
Se administrează intern în lapte sau vin, iar extern se foloseşte la prepararea cataplasmelor.
Cataplasmă cu muştar
Se amestecă 3-4 linguri de făină de muştar cu apă până se formează o pastă, care se pune apoi într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul afectat, ţinându-se până la înroşirea pielii şi apariţia unei uşoare senzaţii de arsură.
Pentru copiii peste 6 ani, cataplasma se prepară din 3 linguri de făină de muştar şi 3 linguri de făină obţinută prin măcinarea seminţelor de in. La copiii sub 6 ani aplicaţiile cu muştar sunt contraindicate.

Indicaţii terapeutice ale muştarului
·  Constipaţie cronică - se iau zilnic 1-2 linguri de seminţe întregi de muştar alb, pe stomacul gol, înghiţindu-se cu apă. Este un tratament eficient, dar contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
·  Intoxicaţii - se amestecă 1 lingură de făină de muştar negru într-un pahar de apă şi se ia pe stomacul gol. Provoacă aproape instantaneu un acces de vomă care va elimina materiile toxice din stomac.
      ·  Lipsa poftei de mâncare - se pune un sfert de linguriţă de făină de muştar negru într-un pahar cu lapte. Se administrează cu un sfert - o jumătate de oră înainte de masă.
Aplicaţii externe cu muştar
Bronşită, astm, pneumonie - se aplică o cataplasmă cu făină de muştar negru pe zona toracelui. Se menţine atât timp cât senzaţia de arsură nu este foarte puternică, după care se îndepărtează şi se acoperă zona tratată cu un material călduros.
Dureri reumatice, nevralgii - în apa fierbinte din cadă se pune un săculeţ cu 100-200 grame de seminţe de muştar negru. Se lasă circa 10 minute, după care se îndepărtează. Se fac băi generale în această apă cu durata de 10 minute. Este un tratament valabil şi în astmul cronic, în durerile cu diverse localizări produse de expunerea îndelungată la frig sau curenţi de aer.
Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu muştar
Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu muştar negru, care poate da intoxicaţii severe.
Administrarea prelungită a muştarului, negru sau alb, devine iritantă şi toxică, mai ales la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care suferă de iritaţii ale căilor urinare.
Cercetarea atentă a mâinilor reprezintă o metodă străveche de diagnostic în medicina chineză. Învăţaţi şi dvs. să vă apreciaţi singuri starea de sănătate, în funcţie de forma unghiilor şi a liniilor din palmă
Nu există chinez bolnav care să nu-i întindă mâna medicului, nu din politeţe, ci pentru ca acesta să-i examineze cu atenţie forma, structura pielii, degetele, unghiile, cutele şi liniile mai pronunţate sau mai şterse din palmă. Pentru medicii chinezi mâna este o hartă a întregului organism, cu ajutorul căreia speră să pună un diagnostic.
Această metodă de diagnosticare, cunoscută încă din Antichitate şi în India, Grecia şi Egipt, se numeşte chirologie (de la grecescul „chir” = mână şi „logie” = învăţătură). În prezent, ea este practicată în Europa, mai ales de terapeuţii specializaţi în cele peste 150 de semne, din care se pot trage importante concluzii medicale. Ei nu se bazează în mod exclusiv pe ele, ci încearcă să combine diverse metode pentru a-şi face o imagine completă asupra stării de sănătate a pacientului. Dar mâna îi poate ajuta să-şi dea seama de anumite predispoziţii la boli sau de sensibilităţi moştenite din naştere.
Cele trei linii principale din palmă le oferă şi neiniţiaţilor - care le pot recunoaşte cu uşurinţă - indicii importante legate de sănătatea lor.
1. Linia vieţii (în medicina chineză, „linia pământului”)
Spune câte ceva despre constituţia persoanei respective. Dacă este lungă, vizibil pronunţată şi fără întreruperi, persoana este robustă. Ramificaţiile existente la baza ei (în direcţia încheieturii mâinii) ar putea indica probleme în zona genitală. Dacă linia vieţii seamănă cu un lanţ compus din multe verigi, este posibil să existe o sensibilitate a traiectului gastro-intestinal.
2. Linia capului (la chinezi, „linia omului”)
După părerea chirologilor, se află în strânsă legătură cu creierul, sistemul nervos şi simţurile. Bine pronunţată, indică şi ea - ca şi linia vieţii - o constituţie robustă. O „insulă” situată pe această linie (se desparte şi pe urmă se uneşte din nou) ar putea indica migrene moştenite din naştere, iar o „insuliţă” situată sus, în apropierea degetului arătător, o vedere slabă condiţionată genetic.
3. Linia inimii (la chinezi, „a cerului”)
După cum arată şi numele, această linie se află în strânsă legătură cu inima şi cu vasele de sânge. Când este foarte pronunţată, ea ar putea indica o anumită predispoziţie la afecţiunile vasculare. Predispoziţia către hipotensiune se poate recunoaşte după două linii drepte şi scurte, care întretaie linia inimii în apropierea inelarului. Indiferent de câtă încredere acordă oamenii medicinii alternative sau celei clasice alopate, merită cu prisosinţă ca ei să-şi examineze mâinile şi dacă văd vreo modificare, mai ales a degetelor, să se adreseze unui specialist.
Tabelul pe care vi-l prezentăm mai jos arată semnele, modificările posibile şi cum pot fi ele interpretate:
·  Simptomul: Unghia se bombează, arătând ca sticla unui ceas.
Cauza posibilă: Unghiile bombate din naştere sunt, în general, inofensive. Dar când bombarea lor se produce în timp, cauza poate fi apariţia unor afecţiuni pulmonare grave sau cardiace.
Soluţii: Consultaţi medicul.
·  Simptomul: Unghie îngustă, în formă de lingură, arcuită în sus, adeseori casantă.
Cauza posibilă: Unghiile pot fi aşa din naştere şi nu reprezintă un pericol, dar dacă apar brusc, cauza poate fi lipsa de fier şi anemia.
Soluţii: În caz de anemie, trebuie consultat medicul. În ce priveşte lipsa de fier, ea poate fi urmarea unei alimentaţii greşite şi se compensează consumând organe de vită (splină, ficat), cereale integrale, pătrunjel, suc de ovăz sau ovăz încolţit.
·  Simptomul: Unghia se arcuieşte în jos şi, uneori, se îngroaşă. Seamănă cu o gheară.
Cauza posibilă: Dacă nu sunt ereditare, unghiile-gheară pot fi indicii pentru dereglări ale irigării sanguine. Dacă „gheara” apare doar la unghia arătătorului, poate fi vorba de o predispoziţie la astm sau lipsă de calciu.
Soluţii: Dereglările irigării sanguine trebuie tratate de medic. Pentru lipsa de calciu se recomandă leguminoasele (fasole, mazăre, linte), nucile, produsele lactate, calciul natural obţinut din coji de ouă pisate, multă apă.
·  Simptomul: Una sau mai multe adâncituri apărute de-a lungul unghiilor.
     Cauza posibilă: Cea mai frecventă este manichiura prost făcută sau o boală care a împiedicat pentru scurtă vreme creşterea unghiei. Dacă există şi o pată, înseamnă că unghia a fost strivită sau lovită cândva în acel loc.
Soluţii: Unghia se reface în 130-180 de zile, timp în care adâncitura dispare de la sine. În ceea ce priveşte manichiura: atenţie la rădăcina unghiei. Pieliţa trebuie împinsă uşor cu un beţişor moale.
·  Simptomul: Striuri verticale care se întind de la rădăcină la vârful unghiei. Sau dungi albe care apar sub unghie.
Cauza posibilă: Aceste striuri apar, în general, la persoanele cu pielea uscată şi sunt inofensive. Dar ele pot fi şi semnele unui psoriazis ce urmează să se instaleze sau semnele artritei. Dungile albe şi lungi pot fi un semn că e vorba de o ciupercă (micoză).
Soluţii: Uneori e suficient să consumaţi mai multe lichide. Dacă sunt permanente, striurile pot fi înlăturate pilind cu grijă unghia. În caz de micoză, trebuie consultat medicul. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
·  Simptomul: Pete de culoare închisă sub unghie.
Cauza posibilă: Cauza cea mai frecventă sunt sângerările provocate de răniri (înţepături). Mai rar, punctele şi petele negre indică prezenţa mare de toxine în organism.
Soluţii: În cazul când e vorba de un exces de toxine în organism, apelaţi la zile de post cu lichide. Cel puţin o dată pe săptămână, beţi sucuri de legume şi fructe, luaţi detoxifiant din plante.
·  Simptomul: Pete galbene pe unghie sau dedesubtul ei.
Cauza posibilă: La fumători sunt urme de nicotină, dar dacă unghia devine casantă şi se îngroaşă, pricina poate fi o micoză sau o dereglare a funcţiei ficatului sau a fierii.
Soluţii: Petele produse de nicotină se îndepărtează cu apă şi oţet sau lămâie. Dacă motivul apariţiei petelor este neclar, trebuie consultat medicul.
     ·  Simptomul: Umflarea temporară a degetelor, mâinilor şi încheieturilor.
     Cauza posibilă: La femei, dacă procesul inflamator se produce între ziua a 24-a şi a 28-a a ciclului,
s-ar putea să fie vorba de reţinerea lichidelor. În general, dacă umflăturile se instalează permanent, în cauză pot fi probleme legate de circulaţia limfei şi trebuie consultat medicul.
Soluţii: Depunerile de apă se rezolvă cu... apă: beţi cel puţin 2 litri de apă plată pe zi sau ceaiuri de plante (urzică, teci de fasole), reduceţi drastic sarea, luaţi potasiu (banane) şi tinctură de ienupăr.
·  Simptomul: Degete şi mâini reci, chiar şi când afară e cald.
Cauza posibilă: Dereglări ale circulaţiei sângelui sau hipotensiune. Dacă degetele devin brusc reci ca gheaţa şi palide, cauza ar putea fi aşa-numitul sindrom Raynaud, dar diagnosticul trebuie să-l pună medicul.
Soluţii: În caz de tulburări de circulaţie, renunţaţi la ţigări şi cafea şi faceţi permanent mişcare. Pacienţii cu sindromul Raynaud suferă, adesea, de angoase şi stres. Li se recomandă tehnici de relaxare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu