RădăcinĂ de boz
Bozul (Sambucus ebulus) este fratele mai sălbatic al socului, având frunzele, florile şi fructele foarte asemănătoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund şi având o rezistenţă mult mai mare la condiţiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor şi al rădăcinilor care poate fi caracterizat pe drept cuvânt ca nesuferit sau chiar dezgustător, dar care vom vedea că are rolul său în terapie (bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar). Rădăcina de boz este fără doar şi poate unul dintre cele mai puternice purgative şi detoxifiante din flora noastră, fiind o adevărată mătură pentru organism. Cel mai semnificativ însă, este efectul acestei plante în curele de slăbit, unde este o armă redutabilă, probabil fără egal în flora noastră medicinală. Unde găsim şi cum culegem rădăcina de bozPuţine plante sunt atât de puţin pretenţioase ca bozul, care se aşează oriunde este lumină destulă şi pământ cu multe resturi organice. Ca atare, îl găsim de la munte până la câmpie, pe marginile de drum, în locurile virane, pe malul apelor curgătoare, la margini de pădure. Rădăcina sa este adâncă şi foarte puternică, necesitând un efort considerabil la dezgropare, care de obicei se face la sfârşitul lui octombrie, când planta şi-a sfârşit vegetaţia, iar pământul este umezit de ploile de toamnă şi, în consecinţă, mai uşor de săpat. După dezgropare, rădăcina se spală în apă, se taie mărunt şi (în cazul în care nu o folosim crudă) se întinde la uscat în strat foarte subţire, în locuri bine aerisite. Forme de administrare
Plămădeală în ţuică
Este forma cea mai eficientă de administrare a rădăcinii de boz, care este foarte puternică şi, ca atare, trebuie luată în preparate care să permită o dozare foarte bună. Se prepară din 100 g de rădăcină proaspătă, tăiată foarte mărunt, care se pun într-un litru de ţuică tare, unde se lasă să se macereze vreme de 5 zile. După trecerea timpului de macerare se filtrează şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se iau de regulă 1-3 linguri pe stomacul gol, înainte de masă, pentru cura de slăbire şi cu două ore înainte de masă, pentru efectul purgativ. Maceratul la rece
Două vârfuri de cuţit de rădăcină de boz mărunţită se lasă la înmuiat într-un pahar (200 ml) de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Preparatul astfel obţinut se ia pe stomacul gol, câte 1-2 pahare pe zi. Ce boli vindecăConstipaţie. Rădăcina de boz (mai ales macerată în ţuică) este printre cele mai puternice remedii laxativ-purgative din flora noastră. Se iau 1-2 linguri de plămădeală de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol. De regulă, un tratament durează două săptămâni, apoi se face o pauză de o săptămână, după care se poate relua.
Obezitate, îngrăşare, apetit alimentar necontrolat. În tratarea acestei categorii de afecţiuni, pe drept cuvânt bozul poate fi considerat planta-minune. De ce? În primul rând pentru că rădăcina de boz intensifică extraordinar procesele de eliminare, fiind un diuretic şi un laxativ-purgativ redutabil, care produce o scădere rapidă în greutate. Apoi, mirosul său destul de neplăcut, de care vorbeam mai sus inhibă extraordinar de mult apetitul, dacă bozul este administrat înainte de a mânca. Aşadar, administrarea unei linguri de plămădeală de boz în ţuică cu câteva minute înainte de masă este un remediu de slăbire care îi va corecta şi pe cei mai înrăiţi mâncăcioşi. Merită să încercaţi această metodă, aducându-vă însă aminte de un singur lucru: este foarte puternic şi, ca atare, trebuie luat cu măsură. În cazul în care abuzaţi de el, este foarte posibil să aveţi o scădere mai bruscă în greutate decât v-aţi dori şi, în plus, să vă confruntaţi cu un deranj stomacal destul de serios. Gastrită hipoacidă, capacitate de digestie slabă. Părintele Elefterie de la Mănăstirea Secu - un duhovnic şi un vindecător excepţional - obişnuia să-şi trateze pacienţii cu probleme digestive cu rădăcină de boz. Se ia un vârf de cuţit de pulbere din această rădăcină, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale. Efectul de stimulare şi reglare al digestiei este excepţional.Cistită şi infecţii renale recidivante, ascită. De patru ori pe zi se ia câte o jumătate de pahar de macerat la rece. În cazul în care este contraindicat aportul suplimentar de lichide, rădăcina de boz se ia sub formă de pulbere - câte un vârf de cuţit de 3-4 ori pe zi. PrecauţiiRădăcinile de boz sunt un purgativ cu o acţiune extrem de drastică şi care pot da efecte secundare extrem de neplăcute (deshidratare, colici abdominale, stări de iritaţie a tubului digestiv). Din acest motiv este extrem de important să nu se depăşească dozele menţionate în rândurile de mai sus. De asemenea, această plantă sau extractele obţinute din ea nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor. ContraindicaţiiIntern, planta nu va fi administrată persoanelor cu diaree, care suferă de colon iritabil, gastrită hiperacidă, care sunt slăbite. Rădăcina de boz este, de asemenea, contraindicată persoanelor care au senzaţie de vomă accentuată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu