10 oct. 2011

Leacuri babesti - 3 -

                                      COMPRESE CU PLANTE

1. COMPRESĂ CU BRUSTURE: frunzele proaspete se spală, se zdrobesc, se aplică sub formă de cataplasmă, de mai multe ori pe zi până dispare cauza. Este recomandată în entorse, luxaţii, picioare rănite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase, plăgi usturătoare.
2. COMPRESĂ CU CREŢIŞOARĂ: se spală o cantitate corespunzătoare de plante proaspete, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de tăieţei, se aplică sub formă de compresă pentru vindecarea rănilor, înţepăturilor, tăieturilor.
3. COMPRESĂ CU MUŞEŢEL: se toarnă 1 l lapte clocotit deasupra a 2 linguri de muşeţel, se lasă să stea 2-3 minute, se strecoară şi se aplică sub formă de compresă caldă. Este recomandată compresa caldă în durerile de ochi, conjunctivite, alte inflamaţii ale ochilor, în erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii, iar sub formă de gargară în durerile de dinţi, precum şi la spălarea rănilor.
4. COMPRESĂ CU PĂTLAGINĂ ÎNGUSTĂ: frunzele proaspete se spală, se zdrobesc până se formează o pastă (terci), care se aplică pe zona interesată. Este recomandată în răni, crăpături la picioare, tăieturi, înţepături de insecte, muşcături de câine turbat, animale veninoase. Frunzele frecate în mâini cu sare şi aplicate la gât, vindecă guşa, iar la picioare vindecă băşicile sau rosăturile de la încălţăminte. Este recomandată compresa şi în cazul bolilor canceroase ale glandelor.
5. COMPRESĂ CU PODBAL: se prepară ca mai sus. Este recomandat a se folosi compresa în boli de plămâni, erizipel, leziuni ale ţesutului cu umflături vineţii, în inflamaţii ale bursei sinoviale, în ulcerul scrofulos. Vaporii de podbal sunt utili în bronşite cronice şi în insuficienţă respiratorie sau sufocantă.6. COMPRESĂ CU TERCI DE TĂTĂNEASĂ: se prepară din rădăcinile bine spălate, măcinate fin, amestecate cu apă clocotită şi câteva picături de ulei, până se formează un terci, care se întinde pe o pânză, apoi se aplică local caldă, legând-o strâns pe zona afectată. Se recomandă în paralizia membrelor, atunci când maladia provine din surmenaj, luxaţie, entorsă sau apoplexie. Cu acest terci se retrag şi tumefierile la glezne şi încheieturile mâinilor. Poate aduce alinare în paraplegie, ulcer varicos, tumefieri reumatice ale muşchilor, noduri de artrită, umflături, dureri de ceafă (spondiloză cervicală), inflamaţii ale pielii piciorului, calmează durerile după amputări.7. COMPRESĂ CU ABURI DE TRAISTA CIOBANULUI: se pun 2 mâini pline de plantă proaspătă într-o sită, care se ţine pe aburi. Planta înmuiată la abur se pune pe o bucată de pânză, care se aplică sub formă de compresă pe zona afectată. Se recomandă în cazul sânilor umflaţi, în hemoragiile renale, în hernia inghinală.
8. COMPRESĂ CU URZICĂ MOARTĂ GALBENĂ: se prepară din 3 linguriţe cu vârf de plantă puse în 250 ml de apă clocotită. Se umezesc cârpe (tifon) cu această infuzie şi se aplică sub formă de compresă caldă contra ulceraţiilor şi varicelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu